OD ANANASA, PREKO KOPRIVE, DO VITAMINA C: Prirodni načini za ublažavanje simptoma alergija

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

18.06.2024

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezonske alergije su često izuzetno neugodne za one koji ih doživljavaju.

OD ANANASA, PREKO KOPRIVE, DO VITAMINA C: Prirodni načini za ublažavanje simptoma alergija

Foto: Shutterstock

Čest način da se drže pod kontrolom jesu antihistaminici, ali i određena hrana i nutrijenti biljnog porekla mogu imati sličan efekat u blokiranju histamina, hemikalije koja uzrokuje simptome alergija.

Alergije su zapravo imuni odgovor na supstance koje bi inače bile bezopasne. Kada ove supstance dođu u kontakt sa sluzokožom nosa, usta, grla i pluća, kod osobe sa alergijom dolazi do oslobađanja histamina, što izaziva simptome poput kijanja, svraba očiju, curenja nosa i pritiska u sinusima.

Vitamin C kao saveznik u borbi protiv alergija

Istraživanja iz 2023. godine otkrila su da vitamin C može pomoći u poboljšanju simptoma alergijskog rinitisa, poput svraba i kijanja. Takođe, preporučuje se uzimanje vitamina C u obliku suplemenata ukoliko postoji nedostatak ovog vitamina u ishrani.

Probiotici - zdravlje creva i olakšanje alergijskih simptoma

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu pomoći u održavanju zdrave crevne flore.

Foto: pixabay.com

Kopriva

Istraživanja iz 2021. pokazuju da probiotici mogu smanjiti simptome alergija, kao i simptome astme i atopijskog dermatitisa. Stoga, dodavanje namirnica bogatih probioticima u ishranu može biti korisno za one koji pate od sezonskih alergija.

Kopriva - biljka koja zahteva dalja istraživanja

Iako se često pominje u kontekstu alergija, studija iz 2017. ističe da kopriva može imati sličan efekat kao placebo. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdila efikasnost ove biljke u ublažavanju simptoma alergija.

Kvercetin kao potencijalni antihistaminik

Studija iz 2022. ukazuje da kvercetin može delovati kao antihistaminik i efikasno smanjiti simptome alergija. Ovaj antioksidans može se uzimati kao dodatak ishrani ili unositi kroz namirnice bogate kvercetinom.

Ananas i njegov sastojak koji olakšava simptome alergija

Analiza iz 2023. pokazala je da bromelain prisutan u ananasu može biti efikasan u borbi protiv sinusitisa izazvanog alergijama. Stručnjaci preporučuju unos bromelaina kroz konzumaciju ananasa, umesto korišćenja suplemenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading