MOĆNE I ZDRAVE: Šta će se dogoditi u organizmu ako pojedete samo osam jagoda SVAKOG dana?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

09.06.2024

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci tvrde da je dovoljno pojesti samo osam jagoda dnevno da biste uneli potrebnu dozu virtamina i minerala.

MOĆNE I ZDRAVE: Šta će se dogoditi u organizmu ako pojedete samo osam jagoda SVAKOG dana?

Foto: Petr Goskov / Alamy / Alamy / Profimedia

Jagode su bogate hranljivim materijama i antioksidansima, a njihova redovna konzumacija može doneti brojne zdravstvene koristi. 

Antiinflamatorni agensi za smanjenje hronične upale

Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, koji su prirodni antiinflamatorni agensi.

Ovi sastojci pomažu u smanjenju hronične upale i povezanim zdravstvenim problemima. Studija iz 2021. godine pokazuje da antioksidansi u jagodama mogu pomoći u prevenciji i upravljanju stanjima povezanim sa upalom, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Zaštita kardiovaskularnog sistema

Zahvaljujući visokim nivoima antocijanina, jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sistema podržavajući zdrav krvni pritisak i nivo holesterola. Na ovaj način se smanjuju kardiometabolički faktori rizika koji dovode do hroničnih stanja poput bolesti srca.

Foto: Shutterstock

Jagode čuvaju srce i regulišu nivo šećera

Poboljšanje zdravlja mozga

Polifenoli u jagodama deluju kao antioksidansi koji mogu pomoći u održavanju kognitivnih funkcija tokom starenja, poboljšanju zdravlja mozga i podršci mentalnoj oštrini. Dugoročna konzumacija jagoda povezana je sa sporijim stopama kognitivnog pada.

Pomoć u varenju

Jagode, sa visokim sadržajem vlakana, mogu pomoći u održavanju zdravog varenja, sprečavanju zatvora i podršci korisnim bakterijama u crevima. Dovoljan unos vlakana može čak smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Regulacija nivoa šećera u krvi

Studije pokazuju da jagode mogu pomoći u smanjenju insulinskog odgovora i poboljšanju insulinske rezistencije. Visok sadržaj vlakana usporava apsorpciju šećera, čineći jagode fantastičnim izborom za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading