PRVIH PET MINUTA JE NAJVAŽNIJE! Doktorka otkriva šta ODMAH morate da uradite posle ujeda STRŠLJENA

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

08.06.2024

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedavnom tragičnom slučaju iz okoline Čačka, žena (57) je preminula od posledica ujeda stršljena, što je izazvalo veliku zabrinutost među ljudima.

PRVIH PET MINUTA JE NAJVAŽNIJE! Doktorka otkriva šta ODMAH morate da uradite posle ujeda STRŠLJENA

Foto: Pixabay

Ukoliko se nađete u sličnoj situaciji, važno je da znate kako da pružite prvu pomoć i sprečite gušenje usled alergijske reakcije.

Prema rečima doktorke Biserke Obradović, prva reakcija na ujed stršljena treba da bude rashlađivanje mesta ujeda i davanje antihistaminika osobi koja je alergična. U slučaju da nemamo lek kod sebe, možemo pomoći osobi da guta led kako bismo rashladili grlo i sprečili otok sluzokože, koji može dovesti do gušenja.

Značaj adrenalina

Doktorka Obradović ističe da je važno da osobe koje su alergične na ujed insekata, poput stršljena, ose ili pčele, uvek nose sa sobom adrenalin za brzo delovanje. Alergijska reakcija na ujed insekata može izazvati ozbiljne posledice, pa je pravovremena reakcija ključna.

Foto: Thomas Males / Alamy / Alamy / Profimedia

Led je veoma važan

Važnost prve pomoći

Kada dođe do prestanka disanja i rada srca usled alergijske reakcije, važno je odmah reagovati. Doktorka Obradović ističe da je mozak najosetljiviji ljudski organ u tim trenucima te da je prva pomoć neophodna u prvih pet do osam minuta. Nakon tog perioda, čak i pokušaj pokretanja rada srca neće biti od pomoći, jer je mozak već pretrpeo nepovratne promene.

U ovakvim situacijama, brza reakcija i znanje o pružanju prve pomoći mogu spasiti život.

Važno je biti informisan o simptomima alergijske reakcije i znati kako pravilno reagovati u slučaju ujeda stršljena ili drugih insekata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading