AKO IMATE PROBLEMATIČNU KOŽU, MORATE DA IZBEGAVATE OVE NAMIRNICE: Od njih će akne samo bujati!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

13.06.2024

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbor hrane može imati značajan uticaj na zdravlje kože, posebno kada je reč o pojavi bubuljica.

AKO IMATE PROBLEMATIČNU KOŽU, MORATE DA IZBEGAVATE OVE NAMIRNICE: Od njih će akne samo bujati!

Foto: Shutterstock

Iako se često povezuju sa tinejdžerskim godinama, akne mogu imati i odrasle osobe, kako pokazuje studija Instituta za istraživanje kože u Singapuru.

Više od 12 odsto žena starijih od 35 godina i dalje se suočava sa ovim problemom, naglašavajući da akne nisu rezervisane isključivo za adolescentni period.

Namirnice koje treba izbegavati

Studije su pokazale da određene namirnice mogu povećati rizik od pojave akni. Obrano mleko, na primer, povezano je sa povećanjem akni, kao i konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata, poput testenine, belog hleba i gaziranih pića.

Republika

Foto: Shutterstock

Izbegavajte picu u širokom luku

Visok glikemijski indeks namirnica

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, poput banana, mogu takođe doprineti pojavi akni. Banane, iako deluju kao zdrav izbor, imaju visok glikemijski indeks koji može uticati na stanje kože. Trešnje, s druge strane, predstavljaju bolju opciju sa mnogo nižim glikemijskim indeksom.

Štetnost sušenog voća i pica

Suvo voće i voćni sokovi, iako se često smatraju zdravim izborom, mogu imati suprotan efekat kada je reč o koži, zbog visokog unosa šećera. 

Takođe, omiljena hrana kao što je pica, sa visokim glikemijskim indeksom, može doprineti upali koja vodi do pojave akni.

Uticaj ishrane na zdravlje kože je evidentan, te izbegavanje određenih namirnica može biti korak ka očuvanju jasne i zdrave kože. Iako genetika i okruženje igraju ulogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading