ISTINA O KREMAMA ZA SUNČANJE: Da li veći SPF faktor znači i bolju zaštitu?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

07.06.2024

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine iznova se javlja pitanje o tome da li je viši faktor za sunčanje zaista neophodan.

ISTINA O KREMAMA ZA SUNČANJE: Da li veći SPF faktor znači i bolju zaštitu?

Foto: JONATHAN / Photononstop / Profimedia

Iako su proizvodi sa visokim SPF-om postali dostupni na tržištu, postoje različita mišljenja o njihovoj efikasnosti.

Rasprava oko SPF faktora

Američka Agencija za hranu i lekove pokušala je 2013. godine da ograniči upotrebu faktora većeg od 50, tvrdeći da je sve preko toga čisti marketing. Međutim, danas gotovo svaki poznati proizvođač ima kreme sa faktorom 100.

Broj na ambalaži verovatno deluje impresivno kupcima, navodeći ih na pomisao da dobijaju dvostruku zaštitu, što zapravo nije tačno.

Da podsetimo, broj koji označava SPF faktor znači koliko minuta ste zaštićeni.

Takođe, imajte u vidu i da stopostotna zaštita od sunca ne postoji, koliko god se proizvođači trudili da vas ubede u suprotno.    

Foto: Shutterstock

Zablude o kremama za sunčanje

Preporuke stručnjaka

Američka akademija za dermatologiju preporučuje proizvode koji su vodootporni, štite od širokog spektra UV zračenja i imaju SPF od najmanje 30. Važno je nanositi kremu u dovoljnim količinama, jer inače nema efekta. Medicinski stručnjaci upozoravaju da nijedna krema za sunčanje ne može potpuno zaštititi kožu od štetnih efekata UV zračenja.

Duži boravak na suncu bez zaštite može dovesti do opekotina, prevremenog starenja kože, pa čak i povećanog rizika od raka kože.

Dodatne mere zaštite

Osim korišćenja krema za sunčanje, preporučuje se izbegavanje sunčanja između 10 i 16 sati, korišćenje šešira i naočara za sunce, kao i redovna upotreba krema nakon kupanja ili plivanja.

Zaštita od sunca je ključna, ali nije dovoljna sama po sebi. Osim krema, važno je i izbegavati duže izlaganje suncu i koristiti dodatne mere zaštite poput šešira i odeće koja pokriva kožu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading