DERMATOLOZI UPOZORAVAJU: Pet najvećih grešaka koje će vam upropastiti kožu tokom leta

Autor:

Lifestyle

28.05.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto je sve bliže, a to znači da morate mnogo više da se potrudite da biste zaštitili svoju kožu od štetnog UV zračenja.

DERMATOLOZI UPOZORAVAJU: Pet najvećih grešaka koje će vam upropastiti kožu tokom leta

Foto: Shutterstock

Dermatolog Andrea Suarez, poznata kao "Dr. Dray" na TikTok-u, dala je pet ključnih saveta za zaštitu kože od štetnih uticaja sunca.

Ona upozorava da prekomerno nezaštićeno izlaganje suncu može prerano da ošteti kožu, uzrokujući bore, tamne fleke i povećan rizik od različitih vrsta raka kože.

Takođe, konzumacija alkohola može iscrpiti antioksidanse u koži, smanjujući njenu sposobnost da se bori protiv štetnih efekata ultraljubičastog zračenja sunca.

Zašto je važno da koristite kremu sa odgovarajućim SPF faktorom?

Suarez ističe važnost korišćenja kreme za sunčanje sa odgovarajućim faktorom zaštite od sunca (SPF) i upozorava da proizvodi sa niskim SPF-om nisu dovoljni da pruže adekvatnu zaštitu.

Foto: shutterstock

Šta da uradite sa opekotinama od sunca?

Preporuka Američke akademije za dermatologiju je korišćenje krema sa SPF-om od najmanje 30, koji blokira 97 odsto sunčevih UVB zraka. Takođe, preporučuje se ponovno nanošenje kreme za sunčanje svaka dva sata ili nakon znojenja, boravka u vodi ili brisanja peškirom.

Kako da postupite sa opekotinama od sunca?

Suarez savetuje da se izbegava guljenje kože nakon opekotina od sunca, kako bi se smanjio rizik od infekcija, ožiljaka i hiperpigmentacije. Preporučuje se ublažavanje bolova hladnim tuširanjem, korišćenjem hidratantne kreme sa aloja verom ili sojom i unosom dodatne tečnosti.

Kako da ispravno uklonite krpelje?

Dermatolog upozorava da se ne treba povoditi za "bapskim pričama" o uklanjanju krpelja paljenjem, već preporučuje da se krpelj pažljivo ukloni pincetom što bliže površini kože i potom stavi u alkohol.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading