SLATKI IZAZOV: Koliko sladoleda je PREVIŠE, a koja količina je NORMALNA?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

05.06.2024

00:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sladoled je bez sumnje omiljena letnja poslastica mnogih ljudi, ali to ne znači da smete da ga jedete u neograničenim količinama.

SLATKI IZAZOV: Koliko sladoleda je PREVIŠE, a koja količina je NORMALNA?

Foto: RUSS ROHDE/Carte Blanche/Profimedia

U Srbiji se čak mogu pronaći i neobični sladoledi sa ukusom kajmaka, ajvara, čvaraka pa čak i sa ukusom rakije.

Međutim, koliko sladoleda je dovoljno, a šta ako preteramo?

Stav nutricionista o unosu sladoleda

Registrovane dijetetičarke Tamar Samuels i Megi Mihalzik ističu da je važno izbegavati klasifikaciju hrane kao "dobru" ili "lošu", jer to može izazvati osećanja sramote, krivice i straha, što može dovesti do nezdravog odnosa prema hrani. Svako ima svoje prehrambene potrebe koje se razlikuju od osobe do osobe, te je važno prilagoditi unos hrane svojim individualnim potrebama.

Preporučena dnevna granica za unos šećera koju preporučuje Američko udruženje za srce nije veća od 36 g za muškarce i 25 g za žene. A što se tiče zasićenih masti, AHA ne preporučuje više od 13 g dnevno za nekoga na ishrani od 2.000 kalorija dnevno. Tako da je jedna porcija sladoleda dovoljna doza šećera i zasićenih masti za ceo dan.

Foto: Pixabay

Teško mu je odoleti

Nutritivne vrednosti sladoleda

Sladoled je kalorična hrana sa visokim udelom šećera i masti, te se preporučuje konzumacija u umerenim količinama. Važno je čitati etikete kako bi se izabrao sladoled sa odgovarajućim nutritivnim vrednostima. Preporučena dnevna granica za unos šećera i zasićenih masti takođe treba da se uzme u obzir prilikom konzumacije sladoleda.

Sladoled kao deo zdrave ishrane

Registrovana dijetetičarka Edvina Klark ističe da iako sladoled ima visok udeo zasićenih masti i šećera, može da bude deo zdrave ishrane ukoliko se konzumira umereno. Važno je imati balansiran pristup ishrani i uživati u sladoledu kao delu raznovrsne ishrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading