RAZREŠENJE NAJVEĆE DILEME: Ovo morate da znate, evo kako svinjska mast zaista utiče na telo!

Autor:

Lifestyle

30.05.2024

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od rasprava koja traje decenijama je pitanje da li je svinjska mast zdrava ili ne.

RAZREŠENJE NAJVEĆE DILEME: Ovo morate da znate, evo kako svinjska mast zaista utiče na telo!

Foto: Shutterstock

Svinjska mast je dugo bila nepravedno zapostavljena u ishrani, ali stručnjaci ističu njene zdravstvene prednosti i ekonomičnost u odnosu na mnoga ulja.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić naglašava da su određene masne kiseline u mastima izuzetno zdrave, čak imaju antiinfektivna svojstva i mogu se koristiti za tretiranje rana. Takođe, ističe da je mast nekada bila glavni izvor masnoća, pre nego što su raznovrsna ulja postala popularna zahvaljujući industriji.

Masti ili ulja: zdravstvena perspektiva

Specijalista ishrane dr Veroslava Stanković ističe da su zasićene masne kiseline ključne za nervni sistem i ćelijske membrane, te da masti imaju tačku dimljenja na 190 stepeni, dok ulja imaju tačku dimljenja na 270 stepeni Celzijusa. Takođe, ističe da masti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline kada se zagreju, što ih čini zdravijim izborom za pripremu hrane.

Foto: shutterstock

Mast ili ulje, šta je zdravije?

Vitamin D i svinjska mast

Dr Stanković navodi da svinjska mast sadrži značajnu količinu vitamina D, posebno ako su svinje hranjene napolju. Jedna kašika svinjske masti može sadržati i do 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D.

Prof. dr Vojislav Perišić ističe važnost vitamina D, posebno u lečenju pacijenata, naglašavajući da je svinjska mast zdravija i od lososa, s obzirom na to da je većina lososa na tržištu veštački uzgajana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading