JEDEMO GA U OGROMNIM KOLIČINAMA, A OD NJEGA SE NAJVIŠE GOJI: Ovo povrće je glavni krivac za salo na stomaku!

Autor:

Lifestyle

29.05.2024

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indijski doktor Barat Džindal istakao je važne činjenice o konzumiranju krompira i njegovom uticaju na metabolizam i težinu.

JEDEMO GA U OGROMNIM KOLIČINAMA, A OD NJEGA SE NAJVIŠE GOJI: Ovo povrće je glavni krivac za salo na stomaku!

Foto: Shutterstock

Krompir, omiljena namirnica u Srbiji, bogat je ugljenim hidratima koji mogu da izazovu nagli skok šećera u krvi. Ovo može dovesti do povećanog lučenja insulina, što utiče na skladištenje viška energije kao masti.

Posebno prerađeni oblici krompira, poput čipsa ili pomfrita, podložni su obradi na visokoj temperaturi, što dovodi do stvaranja akrilamida, jedinjenja povezanog sa metaboličkim poremećajem i skladištenjem masti.

Glikemijski indeks krompira

Važno je napomenuti da glikemijski indeks krompira može da varira u zavisnosti od načina pripreme i vrste. Kuvani ili pečeni krompir sa ljuskom ima niži glikemijski indeks u poređenju sa prerađenim oblicima, poput pomfrita ili čipsa.

Foto: Shutterstock

Izbegavajte čips i pomfrit

Ove činjenice ukazuju na to da način pripreme krompira može značajno uticati na njegov uticaj na metabolizam i telesnu težinu.

Oprez pri konzumiranju krompira

Nutricionisti upozoravaju da krompir, posebno u obliku čipsa ili pomfrita, može dovesti do naglih skokova nivoa šećera u krvi, što uzrokuje povećano oslobađanje insulina i potencijalno nagomilavanje masti. Stoga je važno da konzumiranje krompira bude ograničeno, posebno kada je reč o prerađenim oblicima ove namirnice.


Iako je krompir važan deo ishrane u mnogim kulturama, važno je biti svestan njegovog uticaja na metabolizam i težinu. Ove informacije pružaju nova saznanja o vezi između konzumiranja krompira i metaboličkih procesa u telu, te mogu biti od koristi za sve koji žele da održe zdravu telesnu težinu i balansiran metabolizam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading