LEKARI OTKRIVAJU: Prerađene namirnice mogu da nam skrate život, a OVE su najopasnije!
Stalna konzumacija ultraprerađene hrane može značajno da utiče na zdravlje, i poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
Studija rađena u periodu od 30 godina analizirala je uticaj konzumiranja ultraprerađene hrane na zdravlje, koristeći podatke više od 100.000 zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama.
Učesnici koji su najviše konzumirali ovu vrstu hrane imali su 4 odsto veći rizik od smrti zbog bilo kog uzroka, dok je rizik od neurodegenerativnih smrti bio povećan za 9 odsto.
Raznolikost ishrane kao ključni faktor
Doktor Mingjang Song, vanredni profesor kliničke epidemiologije i ishrane na Harvardskoj školi javnog zdravlja, ističe da je kvalitet celokupne ishrane osobe najvažniji faktor za smanjenje rizika od smrti.
- Ukupni obrazac ishrane je dominantan faktor koji određuje zdravstvene ishode. Zdrava ishrana treba da bude raznovrsna, sa što više šarenog voća i povrća i integralnih žitarica - naglašava dr Song.
Kako izabrati zdraviju opciju?
Song ne savetuje potpuno izbacivanje ultraprerađene hrane jer je raznolika kategorija.
- Žitarice, hleb od celog zrna, na primer, takođe se smatraju ultraprerađenom hranom, ali sadrže razne korisne hranljive materije poput vlakana, vitamina i minerala. S druge strane, mislim da bi ljudi trebalo da pokušaju da izbegnu ili ograniče konzumaciju određene ultraprerađene hrane, kao što su prerađeno meso, pića zaslađena šećerom i takođe potencijalno veštački zaslađena pića - objašnjava Song.
Takođe, on preporučuje izbor hrane sa niskim nivoom aditiva i pažljivo praćenje nutritivnog sadržaja konzumirane hrane.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)