AKO PRETERATE, ČEKAJU VAS PROBLEMI SA PROBAVOM: Koliko trešanja smete da pojedete dnevno?
Počela je sezona trešanja, i njima je zaista teško odoleti i jednom kad počnete da ih jedete, teško je zaustaviti se na vreme.
Trešnje su voće koje obiluje vitaminima i mineralima, te se često ističu kao izuzetno korisne za zdravlje. Međutim, i pored brojnih korisnih strana, važno je voditi računa o količini koju konzumiramo.
Preporučena dnevna doza trešanja iznosi 150 grama, što je otprilike oko 20 trešanja.
Stručnjaci savetuju umerenost u konzumaciji ovog voća, kako bi se izbegle moguće probavne smetnje koje mogu nastati usled prekomerne konzumacije.
Korisne strane trešanja
Trešnje su bogate dijetalnim vlaknima, celulozom, pektinom, organskim kiselinama, proteinima i ugljenim hidratima. Njihova crvena boja potiče od antioksidansa, poput antocijanina, koji imaju analgetičko i protivupalno delovanje.
Ovi sastojci su korisni za ublažavanje simptoma artritisa, astme i alergija, kao i za smanjenje upala i grčeva u mišićima. Takođe, trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom, što ih čini pogodnim za dijabetičare.
Poboljšanje kvaliteta sna
Osim što se mogu jesti sveže, trešnje su odlične i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača. Takođe, prisustvo melatonina u trešnjama može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, dok redovna konzumacija može doprineti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, zahvaljujući pozitivnom uticaju na nivo holesterola i krvni pritisak.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)