AKO PRETERATE, ČEKAJU VAS PROBLEMI SA PROBAVOM: Koliko trešanja smete da pojedete dnevno?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

29.05.2024

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počela je sezona trešanja, i njima je zaista teško odoleti i jednom kad počnete da ih jedete, teško je zaustaviti se na vreme.

AKO PRETERATE, ČEKAJU VAS PROBLEMI SA PROBAVOM: Koliko trešanja smete da pojedete dnevno?

Foto: Shutterstock

Trešnje su voće koje obiluje vitaminima i mineralima, te se često ističu kao izuzetno korisne za zdravlje. Međutim, i pored brojnih korisnih strana, važno je voditi računa o količini koju konzumiramo.

Preporučena dnevna doza trešanja iznosi 150 grama, što je otprilike oko 20 trešanja.

Stručnjaci savetuju umerenost u konzumaciji ovog voća, kako bi se izbegle moguće probavne smetnje koje mogu nastati usled prekomerne konzumacije.

Korisne strane trešanja

Trešnje su bogate dijetalnim vlaknima, celulozom, pektinom, organskim kiselinama, proteinima i ugljenim hidratima. Njihova crvena boja potiče od antioksidansa, poput antocijanina, koji imaju analgetičko i protivupalno delovanje.

Foto: Shutterstock

Trešnje su veoma korisne po zdravlje

Ovi sastojci su korisni za ublažavanje simptoma artritisa, astme i alergija, kao i za smanjenje upala i grčeva u mišićima. Takođe, trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom, što ih čini pogodnim za dijabetičare.

Poboljšanje kvaliteta sna

Osim što se mogu jesti sveže, trešnje su odlične i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača. Takođe, prisustvo melatonina u trešnjama može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, dok redovna konzumacija može doprineti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, zahvaljujući pozitivnom uticaju na nivo holesterola i krvni pritisak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading