KADA JE BOJA KRVI TOKOM MENSTRUACIJE ZNAK ZA UZBUNU? Nije sve NORMALNO STANJE i ovo je znak da morate kod GINEKOLOGA

Autor: N.J.

Lifestyle

29.05.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krv tokom menstruacije može da se menja, odnosno da varira od jarko crvene do svetlo crvene i braon, ali znate li šta to znači?

KADA JE BOJA KRVI TOKOM MENSTRUACIJE ZNAK ZA UZBUNU? Nije sve NORMALNO STANJE i ovo je znak da morate kod GINEKOLOGA

Foto: shutterstock

Boja krvi tokom menstruacije nije uvek crvena, ali zapravo različite boje mogu mnogo toga da "kažu". Različite boje krvi obično nisu razlog za brigu. Ali nekada promene mogu zahtevati odlazak kod lekara. Pogledajte šta svaka boja u ciklusu može značiti.

Krv braon boje

Smeđi iscedak stvara krv koja je imala vremena da oksidira i može označavati: početak ili kraj menstruacije ili trudnoću (kao znak implantacijskog krvarenja i javlja se od desetog do dvanaestog dana od začeća, zbog čega bi trebalo da se javite lekaru radi provere da li je sve u redu).

Produženi period krvarenja zove se lochia

Javlja se između prve i četvrte nedelje nakon porođaja. Ovo krvarenje obično počinje obilno i ružičasto ili smeđe oko četvrtog dana.

Foto: shutterstock

Devojku boli stomak

Crveno krvarenje

Najčešće je povezano sa pobačajem, česta su i krvarenja tokom trudnoće koja su hitna stanja i odmah morate posetiti lekara. Često kada je reč o vanmateričnoj trudnoći možete pomisliti da imate ciklus koji će se desiti onda kada bi i trebalo da dođe, a zapravo ne shvatite da je reč o drugoj vrsti krvarenja koja je opasna.

Perimenopauza

Fluktuacije u nivoima estrogena tokom perimenopauze utiču na sluznicu materice. To može uzrokovati promene u učestalosti, teksturi i boji krvi, uključujući smeđu krv ili mrlje u različito vreme tokom ciklusa. Smeđa krv obično je samo krv. Simptomi perimenopauze mogu varirati od blagih do teških. Zajedno s promenama u mesečnici, možete doživeti i suvoću vagine i probleme sa spavanjem.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

PCOS može sprečiti ovulaciju. Kada se to dogodi, sluznica materice se skuplja, ali se ne odvaja kako treba, što dovodi do bledih ili izostalih menstruacija sa smeđom krvlju ili iscetkom između, piše "Heltlajn". Ako planirate bebu, ovulacija je bitna zato bi trebalo razgovarati sa nekim stručnim kako biste našli rešenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading