PRVI SIMPTOM RAKA JEDNJAKA JAVLJA SE DOK JEDETE: Doktor UPOZORAVA- obratite pažnju na znakove da ne bude prekasno!

Autor: N.J.

Lifestyle

19.12.2022

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je prvi simptom raka jednjaka!

PRVI SIMPTOM RAKA JEDNJAKA JAVLJA SE DOK JEDETE: Doktor UPOZORAVA- obratite pažnju na znakove da ne bude prekasno!

Foto: Shutterstock

Problemi sa gutanjem često se javljaju kada ljudi jedu ili piju prebrzo ili ne uspevaju pravilno da sažvaću hranu. Osećaj da hrana ide "u pogrešnom smeru" može izazvati mnogo neugodnosti. Lekar Debro Li objašnjava koji je prvi simptom raka jednjaka.

Disfagija je obično prvi simptom raka jednjaka. Inače, disfagija je poremećaj gutanja i hranjenja i podrazumeva teškoće u gutanju, hranjenu i kontrolisanju pljuvačke. To je najraniji znak upozorenja koji bi mogao da otkrije da se razvija tumor jednjaka. Sam položaj tumora jednjaka, znači da se simptomi često pojavljuju kada jedete.

Republika

Foto: shutterstock

Žena odbija hranu

Simptomi:

Znakove bolesti teško je uočiti. Doktor objašnjava da se rak jednjaka prvobitno razvija na donjem delu kraja jednjaka.

- Rak se tamo razvija verovatno zato što je to mesto refluksa kiseline, a raste sporo u ovom vrlo kiselom okruženju. Kako raste, blokira donji deo jednjaka, što znači da čoveku postaje teško da guta. Čini se da hrana ponekad zapinje u grlu, uzrokujući nelagodu... i kašalj, mučninu, povraćanje i curenje iz nosa - rekao je doktor za "Ekspres" i dodao da simptomi mogu biti i mučnina kao i probavne smetnje.

Takođe, moguć je gubitat apetita.

Foto: shutterstock

Muškarac kašlje dok leži

Još neki česti simptomi raka jednjaka su:

- Refluks kiseline

- Kašalj koji se ne zaustavlja

- Promukli glas

- Osećaj umora ili nedostatka energije

- Bol u grlu ili sredini prsnog koša (pogotovo pri gutanju hrane)

Foto: pexels.com

Žena zeva nakon što se probudila

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, savetuje se da se odmah javite lekaru opšte prakse. Rak jednjaka leči se operacijom uklanjanja tumora, a ponekad i ugradnjom stenta, kako bi se jednjak držao otvorenim i omogućio prolaz hrane i tečnosti.

Kako smanjiti rizik od raka jednjaka

- Prestanite da pušite, smanjite unos alkohola i smršajte. Takođe morate jesti zdravu hranu koja sadrži velike količine svežeg voća i povrća. Proverite da li je svaki refluks pravilno tretiran. Nemojte piti preterano topla pića. Vaš lekar opšte prakse može vam pružiti savete i podršku kako bi vam pomogao da postignete sve to. Preduzmite sada nešto pre nego što bude prekasno - završava doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading