MISLITE DA JE STRES, ALI NIJE TAKO: Jasni signali da vam štitna žlezda ne radi kako treba

Autor: N.J.

Lifestyle

09.12.2022

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro preispitajte simptome.

MISLITE DA JE STRES, ALI NIJE TAKO: Jasni signali da vam štitna žlezda ne radi kako treba

Foto: Izvor: Printscreen/YouTube/Mimi’s Bees

Štitna žlezda je u obliku leptira i proizvodi hormone koji utiču na svaku ćeliju, organ i tkivo u ljudskom telu. Za upravljanje radom štitne žlezde odgovorni su hipotalamus i hipofiza. Štitna žlezda utiče na regluaciju telesne temperature, brzinu otkucaja srca, ali i kontrolu brzine vašeg metabolizma.

Simptomi usporenog rada štitne:

Nedovoljno aktivna štitna žlezda čini da se osećate umornije nego inače. Koncentracija opada, a pospanost uvećava, bez obzira na redovan san. Motorika se usporava. Nakupljanje većeg broja kilograma u kratkom vremenskom roku nastaje zbog neaktivne tiroide. Dešavaju se i promene na koži koje su uočljive. Ona se dosta suši i dolazi do pucanja i perutanja. Pojavljuju se zadebljanja. Dolazi do upala u vidu bubuljica ili ekcema. Ako se pojavi svrab kože, on obično bude intezivan i neizdržljiv. Boja se menja i dobija žućkastu nijansu. Dlanovi i tabani poprimaju svetlonaranžaste tonove. Takođe, praksa je pokazala da je najčešći uzrok opadanja kose neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitne žlezde. Ali nekada su prisutni i depresija, zatvor, pojačane menstruacije, prenosi "Prirodno lečenje".

Republika

Foto: pexels.com

Žena zeva dok leži u krevetu

Simptomi ubrzanog rada štitne žlezde:

Razdražljivost, nervoza, anksioznost, mršavljenje, podrhtavanje ruku, suvoća kože, nepravilan rad srca, netolerencija na toplotu, poremećaj spavanja...

Ako primetite neki izražen simptom koji odstupa od uobičajenog, ili pak imate više izraženih simptoma, obavezno se obratite lekaru. Oni će vas posavetovati kako da uz terapiju, pravilnu ishranu i fizičku aktivnost rešite zdravstveni problem ukoliko ga imate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading