PIHTIJE PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Lakše se prave nego što mislite, OVAKO će vam sigurno uspeti!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.11.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oduševite goste sa ovim tradicionalnim jelom!

PIHTIJE PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Lakše se prave nego što mislite, OVAKO će vam sigurno uspeti!

Foto: YouTube/Printscreen/ Галина Кухня

Verovatno nema starijeg čoveka koji ne voli pihtije. Kod mlađih generacije one nisu među brojem jedan na trpezi, ali ako se spreme po dobrom receptu, mnogi će ih zavoleti!

Želatinske pihtije se prave od mešanog mesa i začina, samim tim tu nema šta da ne valja!

Sastojci:

  • 3 svinjske nogice
  • 300 g junećeg mesa (može i bez njega)
  • 300 g svinjskih grudi
  • 2-3 svinjska uha
  • 1 svinjska kolenica
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • nekoliko čenova belog luka
  • biber u zrnu
  • so
Republika

Foto: YouTube/Printscreen/ Галина Кухня

Napravite tradicionalne pihtije

 

 

Priprema: 

Sve sastojke operite, povrće usitnite, a beli luk iseckajte, ali ga ne stavljajte da se kuva. Njega dodajemo na samom kraju u svaku posudu pojedinačno.

Preostale sastojke stavite u veći lonac, dodajte biber, so i nalijte s vodom. Ostavite da se kuva oko 4 sata. U međuvremenu, s vremena na vreme pokupite penicu koja se stvara od kuvanja mesa.

Kad prođe 4 sata proverite da li je meso kuvano. Ako se samo odvaja od kostiju to je znak da su pihtije skoro gotove.

Izvadite sve i procedite tečnost. Zatim meso iskidajte tako da dobijete komadiće. Te komadiće rasporedite po dnu posuda u koje ćete nalivati pihtije. Preko komadića mesa stavite na sitno iseckan beli luk.

Kad ste istrošili svo meso polako nalivajte posude vodom u kojoj se meso kuvalo. Tako nalivene posude iznesite na hladno mesto, pokrijte da ne pada prašina i ostavite dok se dobro ne stegnu.

Pre nego što ih poslužite pospite ih sa ljutom tucanom alevom paprikom.

Tajna pravljenja najboljih pihtija je u tome da se meso dovoljo dugo kuva na laganoj vatri, kako bi materije koje su potrebne da bi se pihtije uželatinile oslobodile iz kostiju. Tek tad vam neće biti potrebno da dodajte ništa drugo u njih.

Ukoliko pak pihtije neće da se stegnu, postoji način da ih ipak iskoristite. Vratite sve u šerpu, dodajte 1 ili 2 goveđa želatina, prokuvajte, pa ponovo sipajte u posude.

Prijatno!

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading