LITIJUM JE ŠANSA KOJU NE SMEMO DA PROPUSTIMO Dekan Rudarsko-geološkog fakulteta: "Da smo počeli pre pet godina, imali bismo pet godina zarade"

Autor:

Biznis

15.08.2024

06:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksploatacija jadarita može biti ekološka uz zakonsku regulativu

LITIJUM JE ŠANSA KOJU NE SMEMO DA PROPUSTIMO Dekan Rudarsko-geološkog fakulteta: "Da smo počeli pre pet godina, imali bismo pet godina zarade"

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Eksploatacija jadarita može biti ekološka ako se bude obavljala pod strogim kriterijumima, koji podrazumevaju odgovarajuću zakonsku regulativu koja može sprečiti mogućnost zagađenja, izjavila je dekan Rudarsko-geološkog fakulteta Biljana Abolmasov.

Ona je u intervjuu za NIN ocenila da je Srbija, što se litijuma tiče, pet godina u zaostatku sa eksploatacijom.

"Da smo počeli pre pet godina, imali bismo pet godina zarade", istakla je. 

Predstavnici opozicije protestuju, gde je tu greška?

Upitana da li misli da su ljudi u Srbiji protiv eksploatacije litijuma ili protiv "Rio Tinta" kao kompanije, Abolmasov kaže da "mi ne možemo mimo sveta". 

Republika

Foto: naxi kamere/printscreen

Blokirana gazela tokom nedavnog protesta

"U nekom trenutku, kada nismo u mogućnosti da nešto radimo sami, mi moramo da zovemo nekoga iz sveta s kim ćemo ući u partnerske odnose ili kako god, tu je dobar primer 'Ziđin' '', rekla je Abolmasov.

Izrazila je veru da naši tehnolozi i mašinci rade po najvišim standardima.

Navode da će u slučaju iskopavanja litijuma, reke Korenita i Jadar biti potpuno zagađene ili da će Drina, navodno, biti potpuno isušena, ocenila je kao ''ozbiljno preterivanje''.

Na pitanje da li tvrdi da, ako se poštuju standardi vađenja rude na površinu, sve može da se izvede bez problema, ona je rekla: ''Apsolutno''.

Abolmasov je navela da se protiv geoloških istraživanja u Srbiji vodi hajka bazirana na, kako je ocenila, ozbiljnoj neiformisanosti.

''Mi bez geoloških istraživanja nećemo moći ni da saniramo klizišta, ni da gradimo puteve, ni da gradimo zgrade... Niti da radimo ijedan projekat vodosnabdevanja, niti istraživanja koja su potrebna za zemljotresno inženjerstvo, za građevinarstvo, pa i za obične kamenolome, koji su neophodni na lokalu kako bi se gradili putevi. Te neistine su jako opasne'', navodi Abolmasov.

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Biljana Abolmasov

Kada je reč o zabrinutosti stanovništva po pitanju ugroženosti okoline, ona je rekla da je jedino rešenje da stručnjaci postavljaju pitanja.

''Jedini način je da se posle završene kompletne tehničke dokumentacije, ne pred očima javnosti, ovo nije rijaliti šou, rudarstvo i geologija nisu rijaliti, okupe stručnjaci koji su za i stručnjaci koji su protiv, a koji će postavljati pitanja ljudima iz 'Rio Tinta'. I iz toga mora da izađe rešenje'', navela je Abolmasov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (8)

Loading
Strahinja

15.08.2024 08:39

To će uvećati rast plata i penzija za naše bake i deke i ostali vredan i radan narod.

Iva

15.08.2024 09:00

Proširenje litijumske industrije može doprineti modernizaciji infrastrukture i javnih usluga, što će imati pozitivan uticaj na kvalitet života u regionu.

Nesa

15.08.2024 09:00

Brza implementacija ovog projekta može osigurati dugoročnu ekonomsku stabilnost i smanjiti zavisnost od drugih izvora prihoda

Goca

15.08.2024 09:01

Investicije u litijumski sektor mogu dovesti do većih plata i većeg ekonomskog rasta, čime se poboljšavaju uslovi života za mnoge porodice.