Litijum - istorijska razvojna šansa Srbije

Autor:

Biznis

06.08.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Marinković, član glavnog odbora SNS i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, u autorskom tekstu za Republiku objašnjava koje bi bile prednosti eksploatacije litijuma u našoj zemlji.

Litijum - istorijska razvojna šansa Srbije

Foto: Tanjug/AP

U drugom kvartalu ove godine Srbija je zabeležila privredni rast od 4,2%, što predstavlja jedan od najboljih rezultata u Evropi. Srpska privreda pokazuje otpornost i vitalnost i uspešno odoleva krizi u kojoj se nalazi većina evropskih zemalja.

Liderstvo i vizija predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije, uz uspešno vođene spoljne politike, doveli su do toga da je u vremenu opšte, globalne nestabilnosti i nepredvidljivosti Srbija stabilna zemlja koja pronalazi put za nove investicije i dinamičan rast.

Može se slobodno reći da je Srbija nezaustavljiva u nameri da postane jedan od ključnih ekonomskih igrača u ovom delu Evrope. Od strateškog značaja za našu zemlju je da u narednom periodu, pored filigranski vođene spoljne i ekonomske politike, maksimalno iskoristimo i prirordne resurse koje posedujemo i da na taj način ostvarimo preko potrebnu komparativnu prednost i obezbedimo sigurnu budućnost za naše građane u svakom smislu.

Održivo rudarstvo s posebnim akcentom na rudu jadarit je razvojna šansa Srbije koja nikako ne bi smela da se propusti. Činjenica je da se ovakave šanse ne stvaraju često, šanse koje, ako se iskoriste, mogu potpuno da promene dinamiku ekonomskog, tehnološkog, energetskog i sveukupnog društvenog razvoja Srbije.

Srbija je danas zemlja za kojom vlada veliko interesovanje ključnih globalnih partnera i ima šansu da postane nezaobilazni faktor u razvoju ne samo regiona nego i cele Evrope.

Memorandum o saradnji koji je potpisan sa EU nedvosmisleno govori o ogromnom potencijalu koji naša zemlja ima ukoliko u punom kaoacitetu i u skladu sa evropskim ekološkim i tehnološkim standardima pokrene projekat "Jadar".

Realizacijom projekta Srbija bi sebe postavila na globalnu mapu veoma uticajnih zemalja koja svoje prirodne resurse stavlja u službu boljeg života svojih građana ali građana cele Evrope gde se poptuno menja njena pozicija u geopolitičkom i ekonomskom smislu.

Republika

Foto: Rio Tinto

Projekat "Jadar"

Ekonomske analize i projekcije jasno i egzaktno govore o potencijanom uticaju projekta Jadar na ekonomsko osnaživanje naše zemlje ali ono što je još značajnije je mogućnost da naša zemlja postane lider u oblasti novih tehnologija, zelene tranzicije, energetske bezbednosti, istraživanja i razvoja. To daje sasvim novu dimenziju zemlji koja već sada duži niz godina beleži odlične ekonomske rezultate i privlači većinu investicija u regionu.

Nažalost, svedoci smo pokušaja politizacije ove teme od strane opozicionih krugova i tajkunskih medija koji se apsolutno ne razlikuju od pojedinih političara i struktura iz regiona koji izražavaju otvoreno nezadovoljstvo pri samoj pomisli da Srbija realizuje projekat koji je pobudio interesovanje najvećih evrpskih i svetskih kompanija, banaka i fondova znajući da će značajno osnažiti svoj geostrateški i ekomski potencijal. Treba otvoreno reći da svima njima nije problem ni litijum ni bilo koje druge kritične sirovine već pokušavaju da dezinformacijama i svojom propagandom mašinerijom uruše Vučića kao lidera zemlje koja je zacrtala i vodi samostalnu politiku i koja se ne libi da izrazi svoj stav i brani pozicije svog naroda i svoje vitalne nacionalne interese. Evidentna je poveznica između domaćih i stranih faktora koji bi da vrate Srbiju u vreme kada je praktično bila vazalska država čiji su resursi bili u službi stranaca i pojedinaca koji su tada koristili svoju vlast za lično bogaćenje bez ikakvog obzira prema otadžbini i sopstvenom narodu. Sve što govore oni koji bi da Srba nema na KiM, oni koji bi da ukinu Republiku Srpsku, od Kurtija, Gervale na KiM do Konakovića u BiH, govore i Djilas, Šolak, Mihajlović i Jovanović kako bi polarizovali i podelili Srbiju i ne postoje tu ni političke ni ideološke razlike kada se treba ujediniti kako bi se srušio Vučić kao personifikacija politički, ekonomski i vojno snažne Srbije.

Istorija nam jasno kazuje da mnoge zemlje koje su imale izobilje prirodnih resursa nisu uspele da ga stave u službu boljeg života i prosperiteta svojh građana i tu je upravo ključno pitanje liderstva a Srbija danas ima lidera koji može da bude garant ostvarivanja svih državnih i ekonomskih ciljeva što je komparativna prednost u odnosu na druge koja je odlučujuća i koju narod koji podržava svog lidera i jaku Srbiju neće sigurno propustiti.
Zato verujem u građane Srbije, verujem u naš narod koji zaslužuje da živi u zemlji koja se dinamično razvija, zaslužuje da naša deca rade u najboljim i tehnološki najopremljenijim kompanijama i fabrikama i da će iskoristiti liderstvo čoveka koji jedini ima kapacitet da vodi Srbiju u ovom vremenu izazova i pritisaka.

Srbija neće propustiti istorijsku šansu koju ima i siguran sam da ćemo uz projekta Jadar, nove fabrike baterija i električnih automobila zajedno graditi sigurnu i stabilnu budućnost naše dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading