LITIJUM JE OKEJ, ALI SAMO KADA IDE U MOJ DŽEP! Prof. Vukosavić: Sad ne može zbog ekologije, ali posle može, tada me ekologija više neće zanimati

Autor:

Vesti

07.08.2024

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekologija je bitnija od ekonomije, ali ne kada je lični interes u pitanju

LITIJUM JE OKEJ, ALI SAMO KADA IDE U MOJ DŽEP! Prof. Vukosavić: Sad ne može zbog ekologije, ali posle može, tada me ekologija više neće zanimati

Foto: Shutterstock, Printscreen/X/Detektor laži

Akademik Slobodan Vukosavić ističe se već nedeljama unazad kao jedan od najglasnijih u priči oko štetnosti litijuma i ruderenja u dolini Jadra. On u seriji svojih izlaganja, uglavnom u opozicionim medijima Dragana Šolaga, iznosi nepotkovane tvrdnje o eksploataciji litijuma u Srbiji, demonizovajući čitav proces kroz tehnike manipulacije, intenzivirajući kampanju širenja dezinformacija i zastrašivanja građana, iako je iz nacrta Studija o proceni uticaja na životnu sredinu jasno da od toga ništa nije tačno.

Ako ikakve opasnosti od rudarenja litijuma ima, to bi u prvom redu trebalo da znaju naši vrsni stručnjaci sa rudarsko-geološkog, biološkog ili tehnološko-metalurškog fakulteta. Da li je akademik Vukosavić završio neki od pomenuta tri fakulteta? - Nije, on je diplomirani inženjer elektrotehnike. Kada već pomenusmo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, važno je napomenuti da iza nje stoji sto domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući i 40 univerzitetskih profesora s domaćih fakulteta i instituta, uključujući i gorepomenute fakultete sa kojih bismo očekivali da dolaze relevantne informacije.

Ipak, nasuprot mišljenja domaćih i svetskih stručnjaka, Vukosavić je pobornik ideje da "nikako ne treba kopati" i svoje stavove čvrsto brani. Kaže da je strogo protiv rudarenja, da bi to nanelo ogromnu štetu životnoj sredini i daje seriju ustaljenih floskula koje viđamo po opozicionim medijima, dok u jednom trenutku nije sam sebe izdao. Naime, on je u svom autorskom tekstu namerno ili slučajno okrenuo ploču, a ono što je napisao govori nešto i o njegovim motivima, ali i razlozima zašto opozicija bojkotuje projekat Jadar.

Šta akademik Vukosavić 

"Domaći litijum bi trebalo sačuvati za potrebe fuzionih eletrana, koje se mogu pojaviti pred kraj radnog veka rudnika planiranog u Jadru, kada zalihe litijuma budu iscrpljene. Tada će svaki rudnik litijuma predstavljati pravo bogatstvo, i zato treba odoleti iskušenju da ga u nevreme i budzašto prodamo strancima", napisao je akademik Vukosavić u jednom autorskom tekstu objavljenom u listu "Vreme"

U prevodu to znači sledeće: Eksploatacija litijuma je okej i zapravo je ekonomski ekstremno isplativa, a ekološki više nego prihvatljiva, ALI, kako opozicija da dozvoli da se ova životna prilika dogodi baš kada oni nisu na vlasti? Čitava organizacija sabotiranja eksploatacije litijuma je zapravo tu zbog nade opozicije da će se nekada ponovo dokopati vlasti i dovršiti ono što su 2005. godine započeli, kada su i sami doveli Rio Tinto u Srbiju. 

Umesto da se Srbija obogati, javni dug smanji, životni standard poveća, ipak je opoziciji važnije da napuni sopstvene džepove, kao da im nije bilo dosta ono što su pokrali do 2012. godine. S tim u vezi, oni će angažovati armiju svojih "stručnjaka", da plaše narod, demonizuju proces eksploatacije i sabotiraju dalji prosperitet naše zemlje.

Nije prvi put da Vukosaviću smetaju uspesi srpske ekonomije

Vukosavić je nedavno tvrdio da je za skok broja obolelih od raka u Boru zaslužan niko drugi do Ziđin.

- Treba pogledati rudnik u Boru da bismo znali šta će se desiti Zapadnoj Srbiji sa rudnikom litijuma. Vlast se hvalila 2018. kad je došao Ziđin kako će se posebna pažnja voditi o životnoj sredini a zapravo se desilo to da u gradu od oko 28.000 stanovnika, imate skoro 4.000 onkoloških bolesnika. To je budućnost koja se sprema i Zapadnoj Srbiji - rekao je "stručnjak" Vukosavić

 

 

A šta kažu zvanični podaci?

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, ne samo da je broj obolelih od karcinoma u Boru manje od onog koji je Vukosavić izneo u javnost (a da nije ni trepnuo), već i da je isti procenat onkoloških pacijenata kao i u Zapadnobačkoj oblasti, gde nema ni rudnika ni nalazišta gasa i nafte.

  • Prema poslednjem izveštaju Batuta, Borska oblast 𝟮𝟬𝟮𝟭. je imala 𝟳𝟴𝟭 osobu obolelu od karcinoma, što je 𝟳,𝟯 obolele osobe na 1.000 stanovnika
  • Prema izveštaju Batuta iz 𝟮𝟬𝟭𝟴. kad je tek Ziđin preuzeo RTB Bor, Borska oblast je imala 𝟴𝟬𝟮 osobe obolele od karcinoma
  • Prema izveštaju Batuta iz 𝟮𝟬𝟬𝟵., dakle u vreme kad je bivša vlast upravljala Borom, Borska oblast je imala 𝟴𝟴𝟭 osobu obolelu od karcinoma
  • O kolikoj je laži reč govori i činjenica da u Zapadnobačkoj oblasti, gde ne postoji niti jedan rudnik pa čak ni nalazište nafte ili gasa, 𝟮𝟬𝟮𝟭. je bilo 𝟭𝟰𝟮𝟯 obolele osobe, što je 𝟴,𝟲 obolelih osoba na 1.000 stanovnika!

Što bi naš narod rekao - pametnom dosta! Akademik Vukosavić ne samo da nije kompetentan da govori o oblastima o kojima tvrdi da toliko zna, već širi lako proverljive dezinformacije, igra se sa podacima o javnom zdravlju i redovno širi paniku među srpskim narodom. Da li mu samo smeta činjenica da je Srbija trenutno najbrže rastuća ekonomija u Evropi, ili je posredi neko drugo zlo, to samo on zna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading