EVO KOLIKE ĆE BITI PENZIJE U SRBIJI NAKON 1. DECEMBRA: Povećanje dolazi MESEC DANA RANIJE

Autor:

Biznis

24.08.2024

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečna penzija će biti uvećana za 5.029 dinara

EVO KOLIKE ĆE BITI PENZIJE U SRBIJI NAKON 1. DECEMBRA: Povećanje dolazi MESEC DANA RANIJE

Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je objavio da će penzije biti povećane za 11 odsto od 1. decembra, umesto prvobitno planiranog datuma 1. januara. Ovo povećanje će imati značajan uticaj na penzionere širom zemlje, a prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosečna penzija u junu je iznosila 45.719 dinara. Uz najavljeno povećanje od 11 odsto, očekuje se da će prosečna penzija biti uvećana za 5.029 dinara.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Povećanje penzija

 

Povećanje u zavisnosti od godina radnog staža

Pitanje iznosa penzija u Srbiji često je tema rasprave, a ključni faktori koji utiču na visinu penzije su broj godina radnog staža i visina primanja tokom radnog veka. Evo nekoliko primera povećanja penzija u zavisnosti od godina radnog staža:

15 godina staža: Oko 12.400 dinara penzije

Osobe koje imaju najmanje 15 godina radnog staža, mogu očekivati da će njihova penzija biti povećana na oko 12.400 dinara nakon najavljenog povećanja od 11 odsto.

20 godina staža: Minimum 15.802 dinara penzije

Prema zvaničnoj računici, osoba koja je radila 20 godina sa minimalnom zaradom može očekivati penziju od oko 15.802 dinara nakon povećanja od 11 odsto.

40 godina staža: Značajno povećanje penzije

Osobe sa 40 godina radnog staža i platom od oko 50.000 dinara, moći će da očekuju penziju od oko 39.290 dinara nakon najavljenog povećanja.

Ovi podaci jasno pokazuju koliko je važno radno iskustvo i visina primanja tokom radnog veka u određivanju iznosa penzije. Takođe, važno je istaći da je oko 11,78 odsto korisnika starosne penzije i preko 17,5 odsto poljoprivrednika u "velikoj dubiozi" u starosti, primajući manje od najnižih iznosa penzije u Srbiji.

Konačno, najavljeno povećanje penzija značajno će uticati na finansijsku situaciju penzionera širom zemlje, obezbeđujući im dodatnu podršku u njihovim zasluženim godinama odmora i mira.

Povećanje i minimalca

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Povećanje minimalca

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegova molba vladi da se minimalna zarada uveća toliko da prvi put pokrije minimalnu potrošačku korpu i da iznosi od 2025. godine više od 53.000 ili možda 53.500 dinara.

Vučić je rekao da veruje da će doći do dogovora sa sindikatima u pregovorima u vezi sa minimalnom cenom rada.

- Moja molba Vladi, ako postoji mogućnost, ja sam o tome razgovarao i sa Sinišom Мalim i Milošem Vučevićem, da se pokrije minimalna potrošačka korpa, minimalnom zaradom po prvi put u istoriji Srbije. Što bi značilo da bude negde preko 53.000 dinara minimalna zarada, možda 53.500 ili tako nekako. Ako je to moguće da vlada ispuni i da učini, a da ne ugrozimo stabilnost javnih finansija - rekao je Vučić.

Istakao je da bi bio mnogo srećan ako bi Vlada to ispunila i izrazio uverenje da bi sindikati time bili zadovoljni.

- Verujem da će i oni biti zadovoljni šta god rekli, oni nikada neće biti javno do kraja zadovoljni, ali verujem da će suštinski biti zadovoljni da bi to bio ogroman pomak napred - naglasio je Vučić.

Kaže da još traju pregovori sa sindikatima i sa poslodavcima i oko drugih stvari.

- Mora da se podigne sa 25.000 na 28.500, ja se nadam, ovaj neoporezovani deo zarada. Dakle, da se pomogne poslodavcima, da to lakše prime na svoja leđa, odnosno da država preuzme teret na sebe. Ali je strašno važna minimalna zarada. Minimalna zarada, najveće povećanje bi trebalo da bude minimalne zarade, pa prosvete. Naravno, zašto to kažem? Zato što minimalnom zaradom, smanjujemo siromaštvo. Ono se smanjuje iz godine u godinu. I sve je manji broj siromašnih ljudi - rekao je Vučić.

Dodaje da je u junu tu minimalnu platu primilo 99.000, dakle 100.000 ljudi.

- Tih 100.000 ljudi, ukoliko nema druge plate u kući, žive na ivici egzistencije. Što više povećamo minimalac, pokazujemo veću brigu o radnicima, pokazujemo koliko je važnije da govorimo o radnicima, koliko je važno da o njima pokažemo pre svega brigu, a ove velike plate i onako idu sada sve više i kao što sam rekao vojnicima kada specijalcu povećate platu sa osnovice - 220.000 dinara, pa kažete povećavam samo za pet odsto, to je oko 11.000 dinara - rekao je Vučić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading