KAKO DO BESPLATNIH AKCIJA U SRBIJI: Možda ste bogati, a to i ne znate

Autor: Republika/M.A.

Biznis

26.08.2024

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompletan vodić za početnike, od osnovnih pojmova, pa sve do prodaje.

KAKO DO BESPLATNIH AKCIJA U SRBIJI: Možda ste bogati, a to i ne znate

Foto: shutterstock

Kada je u Srbiji započeta tranzicija, u okviru nje je bio i proces privatizacije, prilikom koje su građani dobili pravo na određen broj akcija kompanija, kao što su Naftna industrija Srbije (NIS), Aerodrom "Nikola Tesla" i druge. Ove akcije su podeljene građanima koji su ispunjavali određene uslove, kao što su punoletstvo i prebivalište u Srbiji 2007. 

Mnogi građani Srbije nisu bili svesni da su vlasnici ovih hartija od vrednosti i da bi ih mogli unovčiti kada je prvi put počela podela besplatnih akcija NIS. Tako je jedan penzioner iz malog mesta u Srbiji tek nekoliko godina nakon što je dobio besplatne akcije sasvim slučajno saznao za ovo. 

Besplatne akcije za koje i nije znao svake godine su mu donosile dividende. Kada mu je komšija rekao da može da podigne dividende i proda akcije, ovaj ga je poslušao i od silnog novca koji se tokom vremena nakupio renovirao čitavu kuću, što mu je daleko poboljšalo uslove života. 

Šta je dividenda

To je deo profita koji akcionar naplaćuje na osnovu svoje akcije, a čiju visinu određuje skupština akcionara ili odbor preduzeća u zavisnosti od rezultata preduzeća i u skladu sa pravilima akcionarskog društva.

Obično se utvrđuje u procentu od vrednosti akcije, a taj procenat se menja u zavisnosti od ostvarenog poslovnog rezultata.

Republika

Foto: BPŠ

Banka poštanska štedionica

Upravo je ovo primer koji pokazuje zašto je važno da građani budu informisani o tome da li imaju pravo na besplatne akcije, da li ih imaju i, ako ih imaju, koliko novca mogu dobiti od dividendi i od prodaje samih akcija. 

Ko ima pravo na besplatne akcije

Pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu ostvaruju građani pod uslovom da:

  • su bili punoletni na dan 31. decembra 2007. 
  • su upisani u birački spisak
  • su na dan 3. januara 2008. bili državljani Republike Srbije
  • su na dan 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije
  • U dosadašnjem procesu privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije

Provera statusa besplatnih akcija

Ako niste sigurni da li još uvek posedujete besplatne akcije, ili želite da proverite njihov trenutni status, možete to učiniti na nekoliko načina:

Lična provera:  U bilo kojoj pošti ili ekspozituri Banke Poštanske štedionice možete proveriti stanje vaših akcija. Dovoljna je samo lična karta.
 
Elektronska provera: Posetite sajt Banke Poštanske štedionice i unesite jedinstveni broj naloga i JMBG kako biste dobili informacije o vašim akcijama.
 
Telefon i SMS provera:  Možete besplatno pozvati Kontakt centar Pošte na broj 0800/100-300 ili poslati SMS poruku na broj 2377 sa tekstom "AKCIJE_(razmak)_jedinstveni broj naloga". Cena SMS poruke je 30 dinara plus porez.
Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Najjednostavnije rešenje za starije građanje je svakako odlazak u filijalu Banke poštanske štedionice

Prodaja akcija

Ako želite da prodate svoje akcije, to možete učiniti direktno u pošti ili banci. Za prodaju vam je potrebna samo lična karta. Nakon prodaje, novac će vam biti uplaćen na račun najranije tri radna dana od trenutka transakcije.

Važno je napomenuti da banka i pošta ne obavljaju otkup besplatnih akcija, već samo posreduju u prodaji na način da ispostavljene naloge za prodaju prosleđuju Berzi, gde se obavlja kupoprodaja akcija.

Nasleđivanje akcija

U slučaju da je vlasnik akcija preminuo, akcije se mogu naslediti. Da biste preneli akcije na naslednike, potrebno je prvo sprovesti ostavinsku raspravu i dobiti pravosnažno rešenje o nasleđivanju. Nakon toga, obratite se brokerskoj kući ili ovlašćenoj banci kako bi se akcije prebacile na naslednike.

Cena akcije NIS-a na Beogradskoj berzi u julu tekuće godine je iznosila 806 dinara, što znači da pet akcija vrede 4.030 dinara, dok jedna akcija Aerodroma "Nikola Tesla" košta 1.900 dinara. Ako uzmemo u obzir da akcije Telekom Srbija nisu izlistane na berzi, portfolio akcija bez dividendi vredi 5.930 dinara. Sve ove vrednosti su okvirne jer se menja i vrednost akcija. 

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić, Shutterstock

Telekom, NIS i Aerodrom "Nikola Tesla"

Novac od dividendi 

U Srbiji, građani koji poseduju besplatne akcije, kao što su one od Naftne industrije Srbije (NIS), mogu ostvariti pravo na dividende.

Dividende se isplaćuju na račun koji je povezan sa vašim akcijama i dividende će biti automatski uplaćene na vaš račun.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija NIS-a.
Ako podignete novac od dividendi ostajete i dalje vlasnici akcija na osnovu kojih i dalje imate pravo na dividende.  Tek ako prodate akcije gubite pravo na dividende, a i ostajete bez deonica. 

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Red na šalteru Pošte Srbije

Koliko novca od dividendi možete dobiti

Recimo, akcije NIS-a donose dividende koje se isplaćuju na godišnjem nivou. Nedavno su građani dobili oko 600 dinara za pet akcija. Iznos dividendi zavisi od poslovnih rezultata kompanije i može varirati iz godine u godinu. Do sada je bilo tridesetak isplata dividendi. Najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prema gruboj računici, od 2012. do danas, na osnovu dividendi građani su dobili oko 7.000 dinara

Isplatu za ovu godinu najavio je NIS, a akcionari mogu da računaju na 273,1 dinar dividende.

Ako još niste preuzeli svoje akcije, sada je pravo vreme da to učinite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading