NEMAČKA EKONOMIJA NA IVICI AMBISA! Brojke sve gore i nema naznaka da će biti bolje

Autor:

Biznis

07.08.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija iz meseca u mesec sve gora

NEMAČKA EKONOMIJA NA IVICI AMBISA! Brojke sve gore i nema naznaka da će biti bolje

Foto: pixabay.com

Vrednost nemačkog izvoza u junu mesečno je pala za 3,4 odsto na šestomesečni minimum od 127,7 milijardi evra, objavio je danas nemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Tržišta su očekivala znatno skromniji mesečni pad nemačkog izvoza za 1,5 odsto.

Kako se navodi, izvoz u zemlje Evropske unije je u junu pao za 3,4 odsto u odnosu na prethodni mesec na 69,7 milijardi evra, a izvoz u takozvane treće zemlje za 3,5 odsto na 57,9 milijardi evra.

Nemački izvoz u Sjedinjene Američke Države je pao za 7,7 odsto međugodišnje, kao i eksport u Rusiju 3,2 odsto i Veliku Britaniju 0,6 odsto, dok je izvoz u Kinu porastao za 3,4 odsto.

Vrednost nemačkog izvoza za jun iznosi 107,3 milijarde evra, što je za 0,3 odsto više u odnosu na prošli mesec.

Ako analiziramo podatke za prvih sedam meseci 2024, nemački izvoz je opao za 1,1 odsto na 798,8 milijardi evra u poređenju sa istim periodom 2023.  

Nemački Savezni zavod za statistiku je juče objavio da su nove fabričke porudžbine u Nemačkoj, prema preliminarnim procenama, u junu mesečno porasle za 3,9 odsto.
Nemačke domaće porudžbine su mesečno skočile za 9,1 odsto, a porudžbine iz inostranstva  za 0,4 odsto, navodi Destatis.

Dok Nemačka grca, Srbija cveta

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas povodom 100 dana vlade da je za njega kao resornog ministra na prvom mestu to da Srbija nastavlja da beleži odlične ekonomske rezultate, što potvrđuju i makroekonomski pokazatelji. 

"Srbija je trenutno najbrže rastuća ekonomija u Evropi u prvoj polovini ove godine, s obzirom na to da je rast naše ekonomije u tom periodu iznosio 4,5 odsto. Takođe, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom, na nivou ispod 50 odsto, stopa zaposlenosti konstantno raste, nezaposlenosti opada, a imamo i rekordne devizne rezerve i rezerve zlata", rekao je on za Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading