KAKO U SRBIJI KUPITI I PRODATI BITKOIN: Kompletan vodič za početnike u svetu kriptovaluta

Autor: Republika/M. A, M. L

Biznis

15.08.2024

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koji su faktori rizika i imaju li kriptovalute budućnost, kako u Srbiji tako i u svetu

KAKO U SRBIJI KUPITI I PRODATI BITKOIN: Kompletan vodič za početnike u svetu kriptovaluta

Foto: Shutterstock

U trenutku sveopšte povezanosti putem interneta, kao i ogromnog protoka informacija na svakodnevnom planu, kriptovalute u Srbiji popularne su koliko i u ostatku sveta. Rudarenje kriptovaluta postalo je unosan biznis za one koji znaju šta rade, a za kripto se može reći da je svojevrsna zlatna groznica 21. veka.

Za razliku od originalne zlatne groznice iz 19. veka, gde su ljudi izvlačili ljuspice i grumenje zlata iz američkih reka, situacija s današnjom groznicom je drugačija, odnosno manje fizički zahtevna, o čemu govori i naš sagovornik stručni savetnik na polju kriptovaluta Nikola Nestorović, koji će kroz ovaj tekst pokušati da odgovori na najčešća pitanja i razreši neke osnovne nedoumice vezane za rudarenje, tržište, prevare i zakonske regulative Republike Srbije.

Šta su to bitkoini koji su za tako kratko vreme od nečega gotovo bezvrednog pokrenuli digitalnu zlatnu groznicu  

Bitkoin nije jedina, ali jeste najpoznatija kriptovaluta, koja je već od samog početka privukla pažnju investitora, ali i šire javnosti. U svetu koji se sve više seli u digitalnu sferu bitkoin postaje idealna inovacija, koja je kao stvorena za novo doba, u kojem već živimo. 

Republika

Foto: pixabay.com

Jedan bitkoin danas vredi oko 55.000 evra

Istorijat bitkoina

Početak priče o bitkoinu delimično je obavijen velom misterije. Naime, njega je 2009. predstavio anonimni programer ili grupa programera, koja se krila iza pseudonima Satoshi Nakamoto. Pokretačka ideja koja se krila iza ovoga jeste da se kreira decentralizovana digitalna valuta, koju ne mogu da kontrolišu banke ili vlade i koja će da omogući slobodne digitalne transakcije između ljudi.

Najskuplje pice u istoriji

Mladi programer iz Floride Laslo Hanječ 20. maja 2010. na sajtu Bitcointalk.org ponudio je 10.000 bitkoina nekome ko je spreman da za njega naruči (i plati) dve pice iz "Papa Džonsa". Tada je bitkoin bio novotarija, stara svega godinu dana, i bilo je potrebno dva dana da neko prihvati Laslovu ponudu. 

Foto: youtube.com/60 Minutes

Laslo Hanječ

Bio je to istorijski trenutak jer je prvi put u svetu neka fizička stvar plaćena bitkoinima, te se i danas 22. maja obeležava Bitkoin pica dan, kao najveći praznik u kriptosvetu i jedini koji se svečano proslavlja.

Republika

Foto: Društvene mreže

Student koji je prihvatio Laslovu ponudu

U tom trenutku tih 10.000 bitkoina vredelo je oko 41 dolar, dok im je današnja vrednost 582 miliona dolara, što znači da je baksuzni Laslo kupio i pojeo dve dosad najskuplje pice. 

Nakon prve transakcije usledilo je nekoliko faza kroz koje je prošla ova nova digitalna valuta. Na početku su ga koristili samo entuzijasti poput mladog Lasla Hanječa da bi, s vremenom, postao globalni fenomen i opšteprihvaćeno sredstvo plaćanja i investiranja.

Verovatno najvažniji trenutak dogodio se 2017, kada je cena bitkoina dostigla vrednost od skoro 20.000 dolara, što je bilo alarm čitavom poslovnom svetu da je on zapravo postao "nešto veliko" i da je došao trenutak da ga prihvate značajne kompanije i važne institucije. 

Osnovni pojmovi i tehnologija

Ono što je najvažnije da se shvati kada je u pitanju ovaj fenomen jeste da bitkoin funkcioniše na osnovu blokčejn tehnologije. Najkraće rečeno, u pitanju je decentralizovani digitalni zapis svih transakcija obavljenih na internetu. Naime, blokčejn je baza podataka koja nema tačno određenu lokaciju, već se sastoji od manjih baza (blokova) koje su međusobno povezane, a koje sadrže sve informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste. Prilikom njihove razmene sama mreža čuva informaciju o svim transakcijama koje su izvedene. 

Sada na scenu dolazi rudarenje (mining), kao proces koji nove bitkoine uvodi u opticaj. 

- Rudarenje kriptovaluta je proces verifikacije i dodavanja novih transakcija u blokčejn. Rudari koriste računske resurse u rešavanju složenih matematičkih problema, a za svoj rad bivaju nagrađivani novim jedinicama kriptovalute, između ostalog i bitkoinom. Za rudarenje se uglavnom koriste grafičke kartice (popularni rigovi), a kada se na to doda potrošnja električne energije koju grafičke kartice troše i potrošnja električne energije koja je potrebna za hlađenje tih istih grafičkih kartica, treba napraviti računicu da li je trenutno rudarenje isplativa investicija - kaže za Republiku stručni savetnik na polju kriptovaluta Nikola Nestorović.

Ono što je najbitnije i što je bitkoin učinilo privlačnim sredstvom plaćanja jeste to što je, zbog ovakvog načina nastanka, nemoguć za falsifikovanje jer bilo koja promena o obavljenim transakcijama, uključujući i njihovo brisanje, nije moguća. 

Republika

Foto: Shutterstock

Čovečanstvo je dobilo valutu koju je nemoguće falsifikovati

Trebalo bi još spomenuti i digitalne novčanike, koji omogućavaju korisnicima da čuvaju i upravljaju svojim bitkoinima. Postoje različite vrste novčanika, od onlajn (softverskih), koji su dostupni putem interneta, do hardverskih novčanika, koji su fizički uređaji i pružaju dodatni nivo bezbednosti. 

Kako danas u Srbiji kupiti bitkoin

Ovo je najlepši deo kada je u pitanju ovaj fenomen jer je danas veoma jednostavno kupiti bitkoine. Postoje mnoge menjačnice i platforme koje omogućavaju jednostavnu kupovinu, kao što su Binance, Coinbase i Kraken

Korak 1

Registracija, odnosno kreiranje naloga, na nekoj od ovih platformi. Ovaj korak obično zahteva potvrdu identiteta pomoću nekog ličnog dokumenta. Nakon toga korisnik može da uplati sredstva na nalog putem bankovnog transfera, kreditne kartice ili drugih metoda plaćanja.

Korak 2

Kad su sredstva prebačena na platformu, korisnik može da kupi bitkoine.

Napomena

Za ove transakcije se naplaćuje provizija, koja može varirati u zavisnosti od platforme preko koje se obavlja kupovina, kaže naš sagovornik.

Korak 3

Praćenje tržišta, pri čemu se koriste neke od mnogobrojnih aplikacija, od kojih naš sagovornik izdvaja Coinmarketcap, Coingecko, Tradingview

Napomena

Pravi trenutak za kupovinu kriptovaluta je, prema pravilu, bear market, a za prodaju bull market ili, prosto, kad god ste zadovoljni profitom, savetuje Nestorović.

Korak 4

Sama kupovina može se obavljati na nekoliko načina: U menjačnici, na bankomatima, bez posrednika, ulaganjem u investicioni fond ili kupovinom vaučera.

Republika

Foto: Shutterstock

Pet načina za kupovinu bitkoina

Kupovina u menjačnici

Prednost kupovine u menjačnici je izbor opcija trgovine. U slučaju da vam je potrebna napredna platforma za stalnu trgovinu, na internetu ćete pronaći mnoštvo rešenja. S druge strane, oni koje zanima pojednostavljena brza jednokratna kupovina, takođe na raspolaganju imaju pregršt opcija. (Glavni problem kod kupovine u menjačnicama jeste birokratski proces koji podrazumeva deljenje velikog broja informacija o sebi kao klijentu).

Kupovina na bankomatima

Jednostavnim skeniranjem QR koda za mobilni novčanik, pošto novac položite u bankomat, dobićete potvrdu sa šiframa i uputstvima o prenosu bitkoina u novčanik (mana - plaćanje provizije od dva do osam posto veće u odnosu na standardnu cenu, prednost - bezbednost podataka i sigurna trgovina).

Kupovina bez posrednika

Ovo je alternativni način trgovine, odnosno transakcije preko peer-to-peer (P2P) aplikacije preko koje se bitkoini mogu prodati direktno drugim korisnicima. Dobra strana ove trgovine je što provizije mogu biti niže, ali transakcije nose rizik jer se zasnivaju na poverenju između kupca i prodavca. 

Ulaganje u investicioni fond

Ovaj način akvizicije bitkoina odnosi se na oblik kolektivnog ulaganja, gde osnovani investicioni fond izdaje akcije, čija je vrednost u vezi s vrednošću kriptovalute. Primera radi, vrednost Bitkoin investicionog fonda (BIT), prve organizacije ove vrste u svetu, zavisi isključivo od trenutne vrednosti bitkoina. Tako BIT daje investitorima mogućnost ostvarivanja profita putem kriptovaluta bez direktnog kontakta sa njima. 

Kupovina vaučera

Kupovinom vaučera ostvarujete određenu vrednost u kriptovaluti. Pojedine menjačnice prihvataju vaučere, pa kreiranjem naloga na nekoj od njih vaučer možete pomoću koda pretvoriti u bitkoine (kupovina kriptovaluta na ovaj način može da vam uštedi novac u odnosu na druge načine akvizicije).

 

Fluktuacija cene i tržišni faktori

Kao i za sve kad je u pitanju trgovina, i vrednost bitkoina se određuje na osnovu ponude i potražnje. Na cenu bitkoina mogu, u većoj i manjoj meri, uticati i faktori poput geopolitičkih dešavanja, zakonskih promena, globalne ekonomije, ponajviše američke, kaže naš sagovornik.

Prošlost nam pokazuje da je vrednost bitkoina veoma promenljiva. Nakon što je dostigao tadašnji vrhunac 2017, kad je vredeo 20.000 dolara, već naredne godine cena mu je pala ispod 4.000 dolara.

- Investiranje u bitkoin danas može biti isplativo, ali nosi i rizike zbog volatilnosti tržišta. Ono zahteva pažljivo praćenje tržišta i dobro razumevanje faktora rizika, o kojima će uskoro biti reč - napominje Nestorović.

Kako prodati bitkoin

Prodaja bitkoina se ne razlikuje mnogo od kupovine. Na istim platformama na kojima su kupljeni bitkoini mogu biti i prodati. Potrebno je da korisnici daju nalog za prodaju i konvertuju bitkoine u neku valutu (npr. dolare, evre). Nakon prodaje sredstva se mogu prebaciti na bankovni račun.

- Prilikom oporezivanja trgovine kriptovalutama, plaća se porez na kapitalnu dobit, odnosno iznos poreza koji je potrebno platiti je 15% od pozitivne razlike između prodajne i nabavne cene kriptovalute. Šta to zapravo znači? Ako smo neku kriptovalutu kupili po ceni od 400 dolara i njena vrednost nakon nekog vremena poraste, pa je mi prodamo, recimo, za 1.000 dolara, plaćamo 15 odsto na dobit koju smo ostvarili, dakle: 1.000-400=600, 15 odsto od tih 600 dolara iznosi 90 dolara i to je vrednost poreza koju plaćamo državi - napominje naš sagovornik.

Tu i nastaju pitanja kako se zaštititi od prevara i gde se mogu naći najadekvatniji i sigurni saveti za početnike.

- Koristiti samo verifikovane menjačnice, ne kliktati na sumnjive linkove, ne ulaziti u diskusiju s ljudima koji vam obećavaju mnogo novca za kratko vreme. Binance academy ima dosta besplatnog materijala za ljude koji žele da nauče nešto više o blokčejn tehnologiji - savetuje Nestorović.

Koji su rizici povezani s bitkoinom

Republika

Foto: Shutterstock

Gde ima profita, postoji i rizik

Glavne opasnosti koje nosi trgovina bitkoinima jesu hakerski napadi na digitalne novčanike i menjačnice, fišing (krađa identiteta i podataka korisnika), gubitak privatnih ključeva (lozinke koje omogućavaju pristup računu i transakcijama)…

Možda je pak najveći faktor rizika zakonska regulativa jer promene u zakonodavstvu i stavljanje kriptovaluti pod pravni sistem jedne zemlje mogu značajno uticati na vrednost samih valuta. 

Jedan od svakodnevnih rizika je nešto o čemu je već pisano, a to je potencijalno velika i nagla promena vrednosti bitkoina. Zato je bitno da investitori budu svesni da mogu izgubiti značajan deo svog ulaganja.

Saveti za početnike

Najvažniji savet je da početnici krenu sa malim iznosima da bi stekli iskustvo "za male pare". Pre nego što se odluče da investiraju, važno je da istraže tržište, ali i da se upoznaju s osnovama same tehnologije, tržištem, kao i bezbednosnim rizicima, ali i načinima kako da se zaštite

Dosta je bitno da se za dugoročno skladištenje koriste hardverski novčanici, kao i dvostruka autentifikacija na menjačnicama. 

Takođe, važno je biti oprezan kad su u pitanju fišing prevare i lažne aplikacije koje mogu pokušati da ukradu bitkoine.

Ima li bitkoin budućnost

Budućnost bitkoina je nešto što uvek izaziva različita mišljenja i žučne rasprave. Jedni ga vide kao budućnost novca, dok su drugi i dalje skeptični. Ne stajući ni na jednu stranu, neosporno je da bitkoin već utiče na naše poimanje novca, investicijama i promenama finansijskih sistema. 

- Kao i svaka inovacija, njihova budućnost zavisi od brojnih faktora, uključujući tehnološki razvoj, regulativne odluke i globalne ekonomske trendove. Ukratko, narednih 10 godina će nam verovatno doneti značajne promene u kriptoprostoru, s potencijalom za rast i širu upotrebu, ali sve je uvek pod znakom pitanja zbog regulacije, tehnologije i tržišne stabilnosti - zaključuje naš sagovornik Nikola Nestorović, stručni savetnik na tržištu kriptovaluta.

Jedno je nesumnjivo, bitkon će igrati jednu od ključnih uloga u oblikovanju sveta finansija u budućnosti, kako sveta tako i Srbije.

 

Svi izneseni stavovi, činjenice i predviđanja nisu finansijski savet (NFA). Ulaganje u kriptovalute nosi visok rizik i preporučuje se da donosite investicione odluke na osnovu vlastitih istraživanja i, ako je to potrebno, konsultacija sa stručnjakom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading