OVA GREŠKA ĆE VAS KOŠTATI 5.000 DINARA! Hitno OVO obavite već danas, inače ćete biti u problemu

Autor:

Biznis

14.08.2024

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važi i za firme i za fizička lica

OVA GREŠKA ĆE VAS KOŠTATI 5.000 DINARA! Hitno OVO obavite već danas, inače ćete biti u problemu

Foto: Shutterstock

Sekretarijat za javne prihode podsetio je da danas ističe rok za plaćanje treće rate godišnjeg poreza na imovinu za 2024. godinu za fizička lica, preduzetnike i pravna lica, objavio je Beoinfo.

Shodno zakonskim odredbama, porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

Za sve potrebne informacije obveznici se mogu obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode, svakog radnog dana od 8 do 14 časova, izuzev srede, kada se mogu obratiti od 8 do 18.30 časova.

Važno je napomenuti da kamata za kašnjenje iznosi 16,5 odsto.

Osim zatezne kamate, poreski obveznici mogu biti prekršajno kažnjeni za neispunjavanje svojih obaveza. Prema zakonu, sankcija za ovaj prekršaj iznosi 5.000 dinara za fizička lica. Stoga, važno je da građani blagovremeno izmire svoje porezne obaveze da bi izbegli dodatne troškove i neželjene posledice.

Plaćanje poreza na imovinu je zakonska obaveza svih građana koji na svoje ime imaju upisanu nekretninu ili zemlju, a visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imanja i iznosa stope poreza na imovinu koju određuje svaka lokalna samouprava u Srbiji.

Porez se plaća u četiri rate, od kojih je prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading