ČEKAO VOZ, A STIGLA MU ULOGA: Glumac posle DVE I PO DECENIJE otkrio VELIKU TAJNU filma "Lajanje na zvezde"!

Autor:

Zabava

14.08.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tika Stanić je prošao kroz kadar i izdominirao u ulozi Ive Andrića.

ČEKAO VOZ, A STIGLA MU ULOGA: Glumac posle DVE I PO DECENIJE otkrio VELIKU TAJNU filma "Lajanje na zvezde"!

Foto: youtube.com/printscreen

Slavni glumac Tihomir Stanić davne 1998. bio je deo glumačke ekipe filma "Lajanje na zvezde". U ovom, kao i u mnogim drugim projektima, Tika je tumačio lik čuvenog pisca Ive Andrića (1892-1975), dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Njegova uloga u ovom kultnom ostvarenju Zdravka Šotre bila je mala, ali veoma upečatljiva, a sada više od dve i po decenije kasnije Stanić je otkrio da je ulogu u ovom filmu dobio na krajnje nesvakidašnji način.

Sve se desilo, kako kaže, "potpuno slučajno".

Republika

Foto: Foto printskrin/youtube.com/Domaci filmovi i serije

 

- Bio sam na železničkoj stanici, čekao sam voz. Oni su tamo snimali neke scene. Tu me Šotra video i palo mu je na um da bi trebalo da igram - prisetio se Stanić u razgovoru za Tanjug reflektor.

Stanić je podsetio da je književnika Ivu Andrića prvi put igrao u televizijskoj drami "Znakovi", koju je po njegovom delu radio reditelj Petar Zec, a u podeli je bio i Petar Kralj.

- Posle te drame meni je jedan znalac Andrićevog života i savremenik, ozbiljan književni kritičar, rekao kako sam svaki gest Andrićev skinuo, kako je to frapantna sličnost - naveo je Stanić.

Kasnije je igrao predstavu "Na Drini ćuprija", a istražujući Andrićev život i način kako da napravi seriju o njemu "Nobelovac", koju ćemo uskoro gledati na malim ekranima, Stanić je uvideo da je Andrić bio "jedan od najoklevetanijih ljudi", kao neko ko je bio iznad sredine u kojoj je živeo i stvarao.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Prema njegovim rečima, Andrić je bio "izuzetno mudar čovek", kome je bio cilj da preživi u surovim vremenima Drugog svetskog rata, pošto je došao u okupirani Beograd, iako je imao mogućnost da se kao diplomata skloni u Švajcarsku.

- Rizikovao je život, došao je da podeli sudbinu naroda kome pripada. Odlučio se da pripada srpskom narodu - istakao je Stanić.

Pričalo se da je Andrić bio "sebičan i velika stipsa", ali je Stanić dodao da je književnik "poklonio ceo iznos Nobelove nagrade za unapređenje bibliotečnog fonda u Bosni i Hercegovini".

Prema njegovim rečima, u seriji "Nobelovac" pokušali su da otkriju nekoliko mogućih motiva za njegove postupke, poput odluka da pokloni novac bibliotekama ili da ostane u okupiranom Beogradu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading