ISTORIJSKA PROMENA NA DODELI BAFTA NAGRADA: Stupaju na snagu nova pravila!

Autor:

Zabava

07.08.2024

23:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvode se nove kategorije, a menja se i način bodovanja.

ISTORIJSKA PROMENA NA DODELI BAFTA NAGRADA: Stupaju na snagu nova pravila!

Foto: Profimedia

Predstojeća dodela BAFTA filmskih nagrada neće biti kao nijedna prethodna budući da se uvode nova pravila. Tako će se odsad birati najbolji filmovi u novim kategorijama i to po novom sistemu glasanja.

Početkom naredne godine, BAFTA Film Awards će uvesti nagradu za najbolji dečji i porodični film, što je prva nova kategorija u poslednjih pet godina. 

Prema saopštenju za medije, nagrada će "slaviti najbolje filmove koji su privlačni višegeneracijskim publikama".

Pravila za najbolji britanski film takođe se menjaju, uz uvođenje novog sistema bodovanja za određivanje kvalifikacije filma. Prema BAFTA, kriterijumi će uključivati nacionalnost kandidata za nominacije, ključne članove produkcije i glumačku ekipu, kao i prikupljanje informacija o koprodukcijama, BFI kulturnom testu, lokacijama, izvoru materijala i novom Poreskom kreditu za nezavisne filmove.

Republika

Foto: Tanjug/Vianney Le Caer/Invision/AP

Kilijan Marfi na dodeli BAFTA nagrada

BAFTA je unela ukupno 120 izmena u 2020. godini, a postepeno se ukidaju neke od mera koje su uvedene u toj reviziji. Ta promena uključuje izbacivanje žirija za nominovanje u kategorijama režije i performansa. Umesto toga, poglavlje o režiji i glumačko poglavlje u potpunosti će odrediti dugu listu i nominacije njihove kategorije. Duga lista za režiju, sa ranijih 16, biće ograničena na 11 kategorija u skladu sa drugim glavnim kategorijama.

Pored toga, u ovoj kategoriji će sada glasati svi BAFTA filmski glasači počevši od dugog spiska, što je u skladu sa procesom glasanja za najbolji film. Pet najboljih filmova sa dugog spiska biće automatski nominovani, dok će žiri odabrati preostalih pet nominacija.

Još jedna važna promena je da će se žiriji za nominacije, koji su uvedeni tokom BAFTA Revizije 2020. godine, ukinuti u kategorijama režije i izvođenja. 

Filmovi iz 2023. koji su odneli pobedu bili su "Openhajmer", "Jadna stvorenja" i "Zona interesovanja", kao i "Sve mirno na zapradnom frontu" na nemačkom jeziku Edvarda Bergera (2022).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading