ETNOGRAFSKI MUZEJ OBELEŽAVA 120 GODINA OD PRVE STALNE IZLOŽBE! Sprema se bogat program za posetioce!

Autor:

Zabava

10.09.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Organizatori su najavili niz događaja za "Dane muzeja", ko će trajati od 19. do 22. septembra.

ETNOGRAFSKI MUZEJ OBELEŽAVA 120 GODINA OD PRVE STALNE IZLOŽBE! Sprema se bogat program za posetioce!

Foto: A Nalbantjan

Etnografski muzej će obeležiti 120 godina od svoje prve stalne izložbe nizom događaja u okviru "Dana muzeja", koji će trajati od 19. do 22. septembra, najavili su organizatori.
Direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić je rekao da će muzej svoj dan prvi put proslaviti sa nekoliko događaja, tokom više dana, kako bi na različite načine obeležiili jubilej.

U Etnografskom muzeju je prva stalna izložba bila je otvorena 20. septembra 1904. povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.

Krstić je najavio da će, između ostalog, u okviru "Dana muzeja" biti održani paneli posvećeni digitalnoj tenhologiji u muzeju i pirotskim ćilimima, kao i zajedničkom projektu sa Prirodnjačkim muzejom i Muzejom Jugoslavije "Jedna ulaznica četiri muzeja".

BRENDIRANJE SRPSKE TRADICIJE

Prema njegovim rečima, glavni dan proslave jubileja biće 20. septembar, kada na dan muzeja nastupaju ansambl "Kolo" i hor "Lola", i biće otvorena izložba "Memorija - terenska istraživanja Etnografskog muzeja".

Načelnica odeljenja za proučavanje etnografskog kulturnog nasleđa, kustos Tatjana Mikulić je dodala da je ideja "Memorije" da budu prikazana "terenska istraživanja i način kao se muzejski fondovi obogaćuju".

Republika

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZI

Braća Teofilović

 

Krstić je najavio da muzej priprema novu stalnu postavku i da će nastaviti da radi "na brendiranju srpske tradicije na najbolji mogući način".

KONCERT BRAĆE TEOFILOVIĆ

U okviru manifestacije, u Etnografskom muzeju će 19. septembra održati svoj retrospektivni koncert braća Ratko i Radiša Teofilović, povodom 30 godina svoje karijere.

Tefilovići su podsetili da su prvo medijsko pojavljivanje imali pre tri decenije, dok su debi album "Čuvari sna" promovisali pre 25 godina u Etnografskm muzeju, gde su malo potom imali i svoj prvi koncert.

Kako je najavljeno, za koncert braće Teofilović 19. septembra u Etnografskom muzeju se od danas mogu podići simbiličnih 120 besplatnih ulaznica, u duhu proslave muzeja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading