"NA DELA PRENOSIM ZAPIS SVOJE DUŠE": Umetnica Jelena Milošević o izložbi "Moj Adađo", korenima svoje inspiracije i tradiciji utkanoj u srpskom narodu!

Autor:

Zabava

24.06.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U razgovoru za Republiku likovna umentica ističe da koncept ove, kao i svih predhodnih izložbi, predstavlja radost života, slavljenje ljubavi, lepote i zajedništva - onoga što nas kao ljude čini srećnima.

"NA DELA PRENOSIM ZAPIS SVOJE DUŠE": Umetnica Jelena Milošević o izložbi "Moj Adađo", korenima svoje inspiracije i tradiciji utkanoj u srpskom narodu!

Foto: Foto Miloš Lužanin

Cenjena likovna umetnica Jelena Milošević sutra, 25. juna u Beogradu predstaviće svoja najnovija dela iz kolekcije "Moj Adađo". U Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca na Studentskom trgu biće izloženi oslikani komadi stakla, slike i modni predmeti, a u razgovoru za Republiku umetnica ističe da je postavka "Moj Adađo" priča njenog života. Njen san i ritam njenog srca.

Čovek se vraća tamo gde mu je srce stalo, govorio je Dostojevski, a moje srce se vratilo Kolarcu i detinjstvu, vremenu kada sam sa ocem, solistom Beogradske filharmonije, odlazila na koncerte i časove klavira. Duboka osećanja i pohranjena sećanja postali su inspiracija izložbe "Moj adađo". Smestila sam moju bajku u vreme sa početka prošlog veka, u vreme Ilije Kolarca, u vreme kada su umetnički duvana stakla stizala iz Italije, Česke, Austrije, kada su čipka i skupocene tkanine donosene iz Venecije, kada je lepota sa evropskih dvorova i iz palata stizala i kod nas. To vreme i moja potraga za antikvarnim staklom iz Venecije i Verone, koje sam oslikavala zlatnom i srebrnom niti, postali su inspiracija za novu izložbu - priča Miloševićeva za Republiku.

Republika

Foto: Foto Miloš Lužanin

 

Upravo ju je otac uveo u svet likovne umetnosti. Kao sasvim malu odveo je na ostrvo Murano u blizini Venecije, gde se prvi put srela sa lepotom umetničkih predmeta od stakla. Ta očaranost je ostala za ceo život. Stakla različitih formi samo za ovu priliku nabavila je u antikvarnicama Venecije i Firence.

- Svetlucavi prah na slikama i nežnost boja i motiva i uvek prisutna duhovna nit, približavaju moje slike staklima. Moja umetnost i muzika koju slušam dok stvaram, sećanje na detinjstvo i taj čudesan spoj stvorio je naziv "Moj adađo" - kaže umetnica i dodaje:

Foto: Foto Miloš Lužanin

 

Nežnost i prozirnost stakla i filigranski prepletaji zlatne i srebrne niti, uz stilizovane elemente iz naše tradicije, doprinose da svaki komad stakla postaje unikatan i jedinstven. Na izložbi će se naći i veći komadi ručno duvanog stakla iz Česke, kao i antikvarni komadi stakla iz Venecije i Verone, sa sertifikatom o poreklu, ručno duvano murano staklo, bočice za parfeme sa početka prošlog veka kao i komadi kristalnog stakla, koje doprinosi da boja i moj specifičan dizajn dođu još više do izražaja. Slike su rađene kombinovanom tehnikom. Različite slike su rezultat različitih raspoloženja, samo je energija ista. Slika sliku stvara, svaki potez ima svoje okruženje, svaka linija je data u svakoj formi. Boja je ta koja određuje osećanja, prikazujući stanje mog unutrašnjeg bića. Moje slike nose moju likovnu poetiku, moj prepoznatljiv likovni rukopis.

Miloševićeva je u modnim kolekcijama akcentovala glamur kroz kvalitetne materijale i senzualan dizajn stvarajući vanvremenske modele za dame sa stilom.

- Inspirisana Venecijom, kreirala sam ogrtače i pelerine od crnog pliša postavljene zlatnim satenom, sa ručno ušivanim trakama i perlama, sa kapuljačama koje u mašti kriju dame sa maskama na kranevalu - opisuje umetnica.

Republika

Foto: Foto Vladimir Nešović

 

Svoja osećanje iskazuje na predmetima oslikanim s velikom ljubavlju, a njen istančan stil izaziva lavinu emocija u posmatračima.

- Iz čoveka zaista ne može izaći ono čega tamo nema, rekao je Karl Jung. Koncept ove, kao i svih predhodnih izložbi, predstavlja radost života, slavljenje ljubavi, lepote i zajedništva, ono što nas kao ljude čini srećnima. Na dela prenosim emociju, zapis svoje duše, tradiciju utkanu u gene, ponos što živim u najlepšoj zemji, zemlji najboljih ljudi, zemlji sa izuzetno bogatom istorijom i još bogatijom kulturom - jasna je Miloševićeva, koja ističe da stvarajući govori o sebi.

Za svoj umetnički rad ovenčana je mnogobrojnim prestižnim priznanjima što joj daje podstrek da razmahne svoja krila i nastavi da stvara.

Foto: Foto Rajko Karišić

 

- Stvarajući, ja govorim o sebi, kroz ono što činim i sama doznajem ko sam. Kada zanat postane oruđe duha - to je umetnost. Slikanje i stvaranje, kreiranje...To je strast i mislim da se ta strast i energija uvek poklapaju. Čovek strast ili ima ili nema. Nagrade prijatno iznenade, pogotovu što u nekim godinama stvaralaštva život je morao već dati neke rezultate, a svakako budu i podsticaj za dalje stvaranje. Umetnik daje najbolji deo sebe,energiju,ljubav, ulaže sve da bi se rezultat stvaranja poklopio sa imaginacijom. Nagrada Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda je stigla upravo pre izlozbe "Moj Adađo", pa je upotpunila osećaj sreće i radosti - priča Miloševićeva i za kraj dodaje:

- Ovo su vremena velikih iskušenja u svakom pogledu i na svima nama je odgovornost jer samo slobodan čovek je srećan, a sloboda ima mnogo lica. Našu sreću stvara ono što mi jesmo, a ne ono što imamo i nije važno šta radimo, već koliko ljubavi unesemo u to šta radimo i koliko to dajemo drugima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading