METALNE FIGURE SKAKAVACA, SOVE, PAUKA U ZOO VRTU: Izložba "Eko-konstrukcija" inspirisana faunom Srbije

Autor:

Zabava

09.09.2024

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postavku mogu da vide svi posetioci „Vrta dobre nade” svakog dana do 23. septembra od 10.00 do 14.00 časova.

METALNE FIGURE SKAKAVACA, SOVE, PAUKA U ZOO VRTU: Izložba "Eko-konstrukcija" inspirisana faunom Srbije

Foto: Galerija Singidunum

Izložba Eko-konstrukcije

Izložba "Eko-konstrukcija" od 16 skulptura inspirisanih faunom Srbije koje su izrađene spajanjem različitih predmeta iz komunalnog otpada, autora Dušana Borkovca, otvorena je u upravnoj zgradi Zoološkog vrta u Beogradu, gde će moći da se pogleda svakog dana do 23. septembra od 10.00 do 14.00 časova.

Figure su izrađene od starih i iskorišćenih materijala, poput šrafova, matica, burgija i drugih industrijskih delova.

Autor se još od detinjstva bavi sakupljanjem i upotrebom elemenata koji se nalaze u radionicama. Podstaknut oblicima žive prirode, zavarivanjem odbačenih delova stvara skulpture s ciljem da ukaže na nepredvidivost klimatskih promena uzrokovanih preteranom količinom otpada koji se svakodnevno taloži.

Republika

Foto: Galerija Singidunum

 

- Višak slobodnog vremena i hobi majstorisanja bili su prvi koraci ka ideji o ovakvoj postavci jer zašto ne bismo dali novi život sekundarnim sirovinama u umetnosti. Na izložbi je predstavljeno 16 figura koje su nadahnute mojim kolegama, velikim profesionalcima. Ove vrste sam ja izabrao nekim svojim nahođenjem, one su meni drage i simpatične. Sve su nastale obradom metala, zavarivanjem, bušenjem i sečenjem u radionici moje kuće - rekao je Dušan Borkovac, autor izložbe.

Ideja umetnika je da predstavi figure zaštićenih životinjskih vrsta Srbije, pa se tako na izložbi mogu videti vidra, skakavac, sova, kućni pauk...

- Koncept postavke je alternativni vid reciklaže, da se upotrebe materijali koji završe na deponijama jer nisu predmeti koji se daljim recikliranjem koriste - istakla je Jelena Kovačević, istoričarka umetnosti u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, i dodaje da su saradnici koji se u Zavodu bave obrazovnim programom i organizacijom izložbi bili inspirisani da uvedu izradu figura u kontekst prirode.

Ova postavka spaja mnogo toga na jednom mestu, objasnio je Kristijan Ovari, biolog "Vrta dobre nade", ukazujući da isto to radi i Zoološki vrt.

Republika

Foto: Galerija Singidunum

 

- Jedan od glavnih faktora je zaštita životne sredine, koja mora da se štiti kako ne bi bila ugrožena, takođe izložba ima pleminitu misao recikliranja, što je izuzetno bitno. Fauna bi bila manje ugrožena da više razmišljamo o tome da ostavljamo za sobom što manje otpada. Sve ovo je nekako lepo zamotano u veo umetnosti i mislim da je jako privlačno za sve posetioce. Jako mi je drago da imamo ovakvog jednog umetnika koji radi srcem i dušom. Uspeo je da "skuje" umetnost i zaštitu i sve ono što naše dve ustanove predstavljaju - naveo je Ovari.

Na ulazu su postavljene knjige o zaštićenim životinjskim vrstama koje je Zavod za zaštitu prirode Srbije objavio povodom 75 godina postojanja. Svi prisutni mogu da ih prelistaju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading