NAJVEĆA LEGENDA SRPSKOG GLUMIŠTA U 90 SLIKA! U okviru Filmskih susreta u Nišu otvorena izložba u čast Bate Živojinovića! (GALERIJA)

Autor:

Zabava

30.08.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru Filmskih susreta, u Nišu, u Galeriji Niškog kulturnog centra sinoć je otvorena izložba "Bata u 90 slika" posvećena velikanu našeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću.

NAJVEĆA LEGENDA SRPSKOG GLUMIŠTA U 90 SLIKA! U okviru Filmskih susreta u Nišu otvorena izložba u čast Bate Živojinovića! (GALERIJA)

Foto: KC Niš

Postavku izložbe čine fotografije iz bogate "Borbine" arhive, a nastala je povodom 90. godišnjice od rođenja velikog glumca, a posetiocima omogućava da Batu Živojinovića upoznaju iz drugog ugla.u saradnji Borbe i porodice Živojinović.
Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović istakao je ovom prilikom da se Niš rado seća Bate Živojinovića, kao i da je malo poznata činjenica da je slavni glumac živeo upravo u ovom gradu.

 - Niš je obeležio deo njegove karijere ne samo zato što je on bio stalni posetilac i učesnik niških Filmskih susreta, već i iz razloga što je u svojoj mladosti živeo u Nišu. Dve godine je živeo u Nišu i završavao srednju školu  ovde, zbog čega mu je Niš uvek bio negde u srcu i zato mi je drago da smo danas ovde u galeriji Niškog kulturnog centra i da su u toku Filmski susreti u Nišu. Velimir Bata Živojinović je zaista ostavio veliki trag u Nišu i Niš ga se rado seća – rekao je Pavlović.
Direktor Borbe Andrija Jorgić otkrio je da se pre nekoliko meseci rodila i ideja da se snimi igrani film o Bati Živojinoviću.
- Film bi svakako započeo rođenjem Bate Živkovića koji je došao na svet u jednoj voznoj kompoziciji. Bilo bi zanimljivo kada bi nam Miljko i Jelena oktrili neku pikanteriju iz Batinog života. Ono čemu se radujem najviše, to je da vidimo ko će da iznese tu ulogu Bate Živojinovića. Dosta ulažemo u kinematografiju proteklih godina. Ja se nadam da bi neko mogao, od mlađih glumaca bar, i nadam se tome, da podseti u nekim momentima na Batu Živojinovića. Meni bi srce bilo puno, sigurno i  porodici Živojinović – poručio je Jorgić.
Otvaranju izložbe prisustvovao je i sin slavnog glumca, Miljko Živojinović.
-Ovo je trenutak da podsetimo starije generacija na vreme kada su u Niš dolazile najveće svetske veličine, kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Hardi Kriger, kada je Niš bio centar jugoslovenske kinematografije. Takođe, nove generacije se na ovaj način edukuju i shvatamo da smo mi stalno deo tog sveta i da ovaj festival i ovaj grad imaju ogromnu tradiciju koju treba održavati i poštovati - naglasio je Živojinović i dodao da ga mnoge fotografije lično dodiruju, ali najdraža mu je ona koja se  nalazi na baneru, gde se njegova sestra Jelena, on i Bata sankaju na Kalemegdanu.
Autor izložbe Elena Stojanović istakla je ovom prilikom da se nada da su napravili dobar izbor fotografija i uspeli da kroz ovu izložbu predstave jedno Batino putovanje kroz njegov život i njegovu karijeru.
-Mi smo se od samog starta se dogovorili da izložba bude putujuća i citiraću Miljka koji je rekao da je Bata bio čovek iz naroda i da na neki način mi kroz ovu izložbu Batu vraćamo u narod - poručila je Stojanović.
Izložbu je otvorio Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije u prisustvu ministra bez portfelja Novice Tončeva, predsednika gradske Skupštine Igora Novakovića, glumca Andrije Miloševića koji je i umetnički direktor Filmskih susreta u Nišu, glumca Petra Benčine i drugih uglednih zvanica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading