OTVORENA IZLOŽBA O ŠABANU BAJRAMOVIĆU U NJU ORLEANSU: Od siromaha do kralja romske muzike

Autor:

Zabava

17.06.2024

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izloženi su lični predmeti Šabana Bajramovića, ploče, posteri sa koncerata...

OTVORENA IZLOŽBA O ŠABANU BAJRAMOVIĆU U NJU ORLEANSU: Od siromaha do kralja romske muzike

Foto: youtube.com/printscreen

Izložba pod nazivom "Od siromaha do kralja romske muzike" o liku i delu Šabana Bajramovića (1936-2008), romskog umetnika i muzičara iz Srbije, otvorena je u Muzeju džeza u Nju Orleansu, prenosi Glas Amerike.

Izloženi su lični predmeti slavnog Šabana Bajramovića, ploče, posteri sa koncerata, kao i njegova originalna statua koju festival Nišvil dodeljuje izvođačima za najbolju kombinaciju džeza s drugim muzičkim pravcima.

Na izložbi je predstavljen razvoj muzičke karijere tog umetnika, izvori inspiracije za njegovih više od 700 pesama, kao i razlozi zbog kojih je odlučio da se bavi džez muzikom.

Posetioci mogu da, dok razgledaju izložbu, slušaju nekoliko pesama tog autora koristeći QR kodove posredstvom mobilnih telefona.
Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Šaban Bajramović je snimio dvadeset albuma i gotovo pedeset singlova.
Glumio je i u filmovima "Nedeljni ručak" Milana Jelića i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, "Gypsy Magic" Stoleta Popova i "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice.

Zahavaljujući njegovoj emociji i glasu, brzo se pročulo za njega. Jednom prilikom Nehru i Indira Gandi došli su do njega i pozvali ga u Indiju da im peva, odakle je i potekla njegova doživotna titula "kralj romske muzike". Ubrzo nakon toga, Bajramović je u jednoj nemačkoj kafani izveo pesmu "Đelem, đelem" koja je od tada postala himna svih Roma.

Pevač je premino u samoći, a do danas je ostalo nerazjašnjeno zbog čega niko nije hteo da mu pomogne tokom poslednjih dana njegovog života. Uoči svog "sudnjeg dana" opevao je svoj kraj u stihovima serije "Vratiće se rode". Preminuo je 8. juna 2008. godine u Kliničkom centru usled posledica infarkta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading