ĆETKOVIĆ U ULOZI ŽIVOTA, BIKOVIĆ SPOREDAN LIK! Reditelj otkrio NEPOZNATE detalje o filmu o NATO bombardovanju Srbije!

Autor:

Zabava

12.08.2024

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bauk" govori o dečjem strahu tokom NATO bombardovanja, kaže reditelj Goran Radovanović.

ĆETKOVIĆ U ULOZI ŽIVOTA, BIKOVIĆ SPOREDAN LIK! Reditelj otkrio NEPOZNATE detalje o filmu o NATO bombardovanju Srbije!

Foto: Foto Radoš Ružić

Na veliko platno Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji sutra stiže dugoočekivano ostvarenje "Bauk" o NATO bombardovanju Srbije 1999. Reditelj Goran Radovanović je rekao da je na ideju da snimi ovakav film došao na osnovu ličnih iskustava, biografskih detalja njemu bliskih ljudi i na osnovu literature. Prema njegovom mišljenju, Vojin Ćetković je ovde ostvario svoju najbolju ulogu u karijeri, dok se Miloš Biković pojavljuje kao sporedan lik.

- Ćetković igra sveštenika i to je njegova najbolja uloga dosad. Biković se pojavio u jednoj manjoj ulozi, bez teksta. Naravno, tu je genijalan Jakša Prpić u glavnoj ulozi dečaka Save, kao i izvanredna I talentovana devojčica Anđelija Filipović - rekao je reditelj.

Republika

Foto: Foto Radoš Ružić

 

Radovanović je napomenuo da u "Bauku" igra i Davor Janjić (1969-2022), te da je to njegova poslednja uloga, nakon koje je vrlo brzo preminuo.

Film govori o viđenju rata sa tačke gledišta dečaka Save, a Radovanoviću je, pišući scenario, bilo prikladno da iskoristi kao uvod Geteovu pesmu "Bauk".

- Reč je o divnom prevodu Alekse Šantića pesme nemačkog ili evropskog romantizma, i govori o ocu i sinu, odnosno dečjem strahu - rekao je Radovanović za Tanjug reflektor.

Prema njegovim rečima, film govori o dečaku "koji je zatečen za vreme rata, gde je sve oko njega bauk, a otac nije tu, i što više bombardovanje i vreme odmiče, strah je sve veći.

Republika

Foto: Foto Radoš Ružić

 

Dečaka Savu tumači Jakša Prpić, sin glumice Anđelke Prpić, za kog Radovanović kaže da je "izuzetno talentovan, izvanredan".

- Moj asistent ga je video u nekim televizijskim ili internet snimcima, u malom dečjem serijalu. Mali je genijalan, rođeni glumac, i uspeo je da iznese glavnu ulogu, a to je dosta kompleksno - ocenio je reditelj.

Radovanović je rekao i da je "Bauk" "antiratni film puno emocija". Prema njegovim rečima, imao je odgovornost da napravi film koji će imati arhetipske vrednosti i biti podsetnik na to šta se dešavalo 1999. 

Republika

Foto: Foto Radoš Ružić

 

"Bauk" je prikazan premijerno nedavno na filmskom festivalu u Moskvi, dok su ga drugi veliki međunarodni festivali odbili, a Radovanović je istakao da su ga prihvatili oni koji ne zavise direktno od državnog finansiranja i slobodni su u upravljanju svojim programima.

- Mnogo značajnih festivala iz trećeg sveta i sa margine Evrope je pozvalo film. Tu su dva festivala u Portugalu, Atina, Varna, Latinska Amerika, Indija, Kina - dodao je Radovanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 


 

 

 

Komentari (0)

Loading