TUMAČIO LIK ČOVEKA ZBOG KOJEG UMALO NIJE IZGUBIO OCA! Zorana Rankića proslavila je uloga Nikole Kalabića, a pisana je za OVOG glumca!

Autor:

Zabava

25.07.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svom poslednjem intervjuu slavni glumac otkrio je mnoge detalje o sebi i rekao da su ga zbog uloge Kalabića i kudili i hvalili.

TUMAČIO LIK ČOVEKA ZBOG KOJEG UMALO NIJE IZGUBIO OCA! Zorana Rankića proslavila je uloga Nikole Kalabića, a pisana je za OVOG glumca!

Foto: printscreen

Manifestacija "Dani sećanja na Zorana Rankića" održava se do 30. jula u Kući Đure Jakšića u Beogradu, gde je tim povodom otvorena izložba ličnih i fotografija iz Rankićevih predstava, kao i izložba 30 portreta glumaca Beogradskog dramskog pozorišta "Velikani Pozorišta na Krstu".

Zoran Rankić (1935-2019) bio je jugoslovenski i srpski televizijski i pozorišni glumac, prvak Beogradskog dramskog pozorišta, dramski pisac, reditelj aforističar, satiričar, pesnik i slikar grafičar. Proslavio se ulogom Nikole Kalabića, zbog koje su je, kako je ispričao u svom poslednjem intervjuu za Novosti, i kudili i hvalili. Upravo susret čoveka kojeg je tumačio u seriji "Poslednji čin" i Rankićevog oca mogao je da bude koban po glumčevog roditelja, koji je jedva izvukao živu glavu. Sa tim saznanjem Rankić je ulazio u kostim i Kalabićevu dušu i trudio se da njegove postupke opravda pred narodom. 

-  Na jedvite jade sam prihvatio da tumačim Kalabića, ali nisam osećao strah od uloge takozvanog negativca, kakvim ga je vlast smatrala. Sada sam ponosan na nju i na sve ono što je donela u osvetljavanju tog izdajnika, kako su ga neki nazivali. Postala je deo mene - iskreno je govorio Rankić, pa dodao:

Republika

Foto: Wikipedia/Dekriarh

Nikola Kalabić (1906-1946)

- Očekivalo se da ga tumačim sa prezrenjem i prvi sam bio zaprepašćen simpatijama širom Jugoslavije i užasavanjem vlasti na takvu reakciju ljudi. Kada sam odgledao premijeru rekao sam da meni u Srbiji niko neće pružiti ruku, ali ono što je usledilo više nisam doživeo, sve dok se nije desio komični Popara. Osećao sam nelagodnost dok sam snimao, jer su Kalabić i moj otac bili školski drugovi. Rastali su se posle gimnazije i nisu se videli do 1941, kada je u spaljenom Gornjem Milanovcu došlo do dramatičnog susreta punog obrta. Posle ove uloge proglašen sam za četnika. To mi nije smetalo, ali mi je stvaralo mnogo problema.

Otac mu je pričao o svom školskom drugu Kalabiću i zbog svega što je čuo nije mu bilo prijatno da uđe u njegove cipele.

Poneo sam teško saznanje pre snimanja. Njih dvojica su se srela tog kobnog dana u Gornjem Milanovcu, 1941. i moj otac umalo nije nastradao. Zato sam uvek nosio u duši loše raspoloženje, jer je uvredio mog najrođenijeg. Ali na samom snimanju bio sam svim srcem na njegovoj strani, jer ni moj otac nikad nije upotrebio ružnu reč za njega. Ispričao mi je šta se dogodilo, a ja sam donosio zaključke sam. Dok smo snimali seriju, još sam nosio crninu za preminulim ocem i iz nje ulazio u Kalabićev kostim. Usledili su mnogobrojni komentari javnosti, a na sve to moja majka je rekla: "Ko je tu koga izdao?" Verujem da bi i otac bio izuzetno zadovoljan načinom na koji sam prikazao Kalabića - naglasio je tada Rankić.

Republika

Foto: ATA Images

Velimir Bata Živojinović (1933-2016)

Ova uloga nije bila ponuđena samo njemu. Pisana je za Batu Živojinovića, a nuđena i Dragomiru Bojaniću Gidri. Ipak, pripala je Rankiću, koji je posle svega rekao da bi zažalio da je nije prihvatio.

- Kad sam ga pitao na osnovu čega mi daje tu ulogu odgovorio je: "Zato što si glumac", a na moje: "Pa, i ostali su glumci" kazao mi je da mu ne stajem na muku. I on poljuljan prethodnim neuspehom, rekao mi je da moramo da pokušamo, pa ako se ni ja ne snađem pakujemo opremu, jer neće da troši državne pare uludo. Od prvog dana ovo je bila prava stvar. Moram da istaknem sjajnu režiju, tekst Siniše Pavića i celu glumačku ekipu, pogotovo Milana Puzića, koji je netaktizirano odigrao Dražu Mihailovića - govorio je Rankić.

Čuveni glumac poslednje godine života proveo je povučeno u Domu za stara lica u Krnjači, gde je i preminuo 9. decembra 2019. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading