PREMINUO NAŠ SLAVNI MUZIČAR! Sarađivao je sa mnogim svetskim zvezdama!

Autor:

Zabava

17.07.2024

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rista Trajković je karijeru izgradio u Nišu, a preminuo je u 76. godini!

PREMINUO NAŠ SLAVNI MUZIČAR! Sarađivao je sa mnogim svetskim zvezdama!

Foto: youtube/printscreen/ Slavisa Paunkovic

U 76. godini preminuo je Rista Trajković, jedan od najznačajnijih niških džez muzičara. Rođen 1948. godine u Aranđelovcu, Rista je svoju muzičku karijeru izgradio u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju školu pre nego što je nastavio školovanje na Muzičkoj akademiji u Beogradu i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osnivač je nekoliko značajnih džez sastava, a svojim talentom i radom ostavio je neizbrisiv trag kako u domaćoj, tako i evropskoj džez sceni, prenose domaći mediji.

Umetnik koji je osvajao evropske džez bine

Rista Trajković je bio član prestižnih sastava poput RT Zagreb, RT Sarajevo, Naisus big bend, Nišvil big bend, Afro džez samit, Etno connection i OK Connection, a sarađivao je sa atinskim Big bendom mladih i sofijskim Big bendom. Njegova muzička karijera obuhvatala je nastupe širom Evrope, a njegov doprinos evropskoj džez sceni bio je neizmerno značajan.

Sećanje na velikog saksofonistu

Rista Trajković je nastupao sa brojnim poznatim muzičarima kao što su Jildiz Ibrahimova, Hilda Kazasijan, Dženifer O’Koneli, Ljubomir Denev, Julijana Janušev i mnogi drugi. U poslednjih pet godina, njegov život i rad su bili predstavljeni kroz video agencije Helloanimation, čime je njegova muzička zaostavština dobila novu dimenziju.

Odlazak velikana i nasleđe koje ostaje

Rista Trajković će ostati upamćen kao jedan od najvećih niških džez muzičara, čije je muzičko nasleđe obeležilo kako lokalnu, tako i evropsku džez scenu. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, a njegovo delo i doprinos muzici će zauvek ostati deo kulturne baštine koju je ostavio iza sebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading