TIHOMIR STANIĆ O TRAUMAMA IZ DETINJSTVA I BOLNOM ODRASTANJU: Monodrama "Detinjarije" pred publikom Teatrijuma!

Autor:

Zabava

09.07.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tekst Rejmona Kusa prevela je Ivana Dimić, a predstavu je 17. novembar 1996. u Bitefu postavio reditelj Dušan Petrović.

TIHOMIR STANIĆ O TRAUMAMA IZ DETINJSTVA I BOLNOM ODRASTANJU: Monodrama "Detinjarije" pred publikom Teatrijuma!

Foto: Foto M. Spasojević

Istinita i bolna monodrama "Detinjarije" Rejmonda Kusa premijerno je izvedena davne 1996. godine i to baš na rođendan glumca Tihomira Stanića, koji će se tog 17. novembra prisetiti u četvrtak, 11. jula na sceni pozorišta Teatrijum.

Interpretacija Tihomira Stanića, u režiji Dušana Petrovića i prema prevodu Ivane Dimić, već godinama unazad izaziva oduševljenje publike. Duhovita, ali i bolno istinita priča o traumama i odrastanju jednog dečaka može lako da dovede do plakanja, ali uglavnom od smeha.

Republika

Foto: Foto M. Spasojević

 

- Premijera "Detinjarija" je bila za moj rođendan pre 25 godina, a nisam je igrao 15 godina. Sećam se da je predstava na jednom festivalu gde se dodeljuju dve nagrada osvojila - čak tri. Mislim da je to najbolja monodrama na svetu - rekao je Stanić pre nekoliko godina za Kurir.

Na plakatu predstave nalazi se slika glumca kad je bio dete, a kritike nakon premijere govore da je reč o vanserijskom pozorišnog doživljaju.

- Zahvaljujući prošlogodišnjem projektu Tihomira Stanića "Detinjarije" Rejmona Kusa, monodrami je vraćeno dostojanstvo na najlepši mogući način. "Detinjarije" su, naime, odigrale misionarsku ulogu u ponovnom vraćanju dostojanstva monodrami, što se vrlo brzo pokazalo na delu - pisao je tada list Borba.

Republika

Foto: Foto M. Spasojević

 

Pored Stanićevih "Detinjarija" ove nedelje u pozorištu Teatrijum odigraće se: "Halflajf" Filipa Vujoševića u režiji Nikole Kljajića, "Tražiti Hamleta", "On ona i korona" Bojane Đurašković i Marka Miloševića, "Osam žena" Roberta Tomasa u režiji Igora Đorđevića, kao i premijerno izvođenje Nušićevog "Narodnog poslanika" u režiji Janka Cekića.

U sklopu programa besplatnih predstava za decu ovog vikenda odigraće se predstave  "Čarobni kolač" i "Ljubav kao magija".

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u 11 časova. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading