MALO POZNATE STVARI O NAJPOZNATIJEM PATKU NA SVETU: Paja napunio 90 godina - Diznijev junak prvi put se pojavio u filmu "Mala mudra kokoška" iz 1934.

Autor:

Zabava

11.06.2024

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paja Patak prisutan je i na Holivudskoj stazi slavnih. Diznijev junak dobio je svoju zvezdu na pločniku na svoj 70. rođendan 2004.

MALO POZNATE STVARI O NAJPOZNATIJEM PATKU NA SVETU:  Paja napunio 90 godina - Diznijev junak prvi put se pojavio u filmu "Mala mudra kokoška" iz 1934.

Foto: Printscreen

Paja Patak ili u originalu Donald Dak, najpoznatiji patak na svetu, proslavio je nedavno 90. rođendan. Tačno toliko je prošlo od njegovog prvog pojavljivanja na velikom platnu, kada ga je Volt Dizni smestio u crtani film "Mala mudra kokoška". Premijera ovog ostvarenja bila je 9. juna sada već daleke 1934.

Foto: shutterstock

Volt Dizni

 

Prvu glavnu ulogu dobio je 1937. u Diznijevom ostvarenju "Don Donald", osmominutnom filmu koji prati njegov lik u Meksiku. Od tada se Paja pojavljivao u desetinama Diznijevih ostvarenja i uz njega su odrasle generacije i generacije mališana. Danas Paja nije samo junak iz crtaća, on je deo knjiga za decu, lik iz mnogobrojnih video-igrica... Naravno, jedan je od najpopularnijih likova u Diznijevim stripovima. Baš preko stripova je publika u Srbiji upoznala Donalda Daka, koji je vrlo brzo dobio i svoje srpsko ime Paja Patak.

Paja je u većini filmova prikazan kao nestrpljiv i nezreo, uglavnom arogantan, a karakterističan je njegov pesimističan stav i nesigurnost, zbog čega često upada u komične situacije. Takođe ima i veliku porodicu, nećake Raju, Gaju i Vlaju, prebogatog strica Baju i naravno ljubav svog života - lepu Patu. Malo je poznata činjenica da je Paja pre Pate imao veliku ljubav u vidu patke Done. Kada kod nje nije prošao, potpuno se okrenuo Pati i ta ljubav traje decenijama.

Foto: shutterstock

Volt Dizni

 


Često je u filmovima bio pored Mikija Mausa, s kojim ima prijateljski odnos protkan rivalitetom. Naravno, tu su i neprijatelji poput braće Buldoga, Hromog Dabe ili Cakanog Caje.

Volt Dizni došao je na ideju stvaranja lika Paje Patka nakon što je čuo glumca Klarensa Neša kako koristi svoj "pačji glas". Neš je od te 1934. punih pola veka pozajmljivao glas Paji, a poslednji put u "Mikijevoj božićnoj pesmi" iz 1983. Ništa manje uspešan kod nas u tom poslu bio je Mića Tatić, a od 2006. glas mu pozajmljuje glumac Lako Nikolić.

Zvezda na Holivudskoj stazi slavnih

Paja Patak prisutan je i na Holivudskoj stazi slavnih. Diznijev junak dobio je svoju zvezdu na pločniku na svoj 70. rođendan 2004.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading