“OVUDA ĆE PROĆI PUT” NAJBOLJI KOD AMERIČKE PUBLIKE: Neverovatan uspeh srpskog filma na prestižnom festivalu

Autor:

Zabava

30.01.2023

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Debitantski dugometražni igrani film "Ovuda će proći put" scenaristkinje i rediteljke Nine Ognjanović osvojio je dve značajne nagrade na festivalu Slemdens (Slamdance) koji se održava svakog januara u Sjedinjenim Američkim Državama.

“OVUDA ĆE PROĆI PUT”  NAJBOLJI KOD AMERIČKE PUBLIKE: Neverovatan uspeh srpskog filma na prestižnom festivalu

Foto: Pointless Films

Film je osvojio Nagradu publike za najbolji dugometražni igrani film kao i Specijalno priznanje žirija u kategoriji igrani film. Slemdens je jedan od najznačajnijih festivala za filmske debitante u svetu. Svake godine na festival se prijavi preko 7000 filmova iz celog sveta a samo 11 ih završi u festivalskoj selekciji. Slemdens je nastao pre skoro tri decenije i na njemu su debitovali danas čuveni reditelji kao što su Bong Džun-Ho (Parazit) i Kristofer Nolan (Dankirk, Uspon mračnog viteza).

Republika

Foto: Pointless Films

Film "Ovuda će proći put"

 

- Nismo očekivali nagrade. Film smo radili iz ljubavi, u vrlo skromnim uslovima.” - izjavila je Nina Ognjanović, rediteljka i scenaristkinja filma.

- Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez odlične ekipe i glumačke postave, koji su pristali da deo svojih života provedu sa nama na Staroj planini, odsečeni od sveta. Raduje me da uspeh filma podelim sa njima i jedva čekam da ga pogledamo zajedno u velikoj sali.” “Poziv na ovaj festival je za ceo autorski tim, kao i za našu produkcijsku kuću “Pointless Films” velika stvar, ali ono što mi je posebno značilo jeste da je, osim stručnog žirija, film naišao na fenomenalnu reakciju i kod festivalske publike  - ističe David Jovanović, producent filma.

- Takođe smo naišli na veliki entuzijazam prema našem filmu kod drugih filmskih stvaralaca na festivalu, i ta vrsta podrške i uspostavljenih prijateljstava je vrednije od svake nagrade.

Glavna glumica pobedničkog filma “Waiting for the light to change” Quinn Chi je sa neopisivim uzbuđenjem danima pričala o našem filmu na festivalu, pa je čak na kraju tražila i naše autograme, to je bilo baš simpatično.” - priseća se Jovanović.

Film je naišao na pozitivne utiske i izvan festivala - kod internacionalne kritike. Jedan od najznačajnijih evropskih filmskih portala Cineuropa napisao je:

- Ognjanović ovu bezvremensku priču uspeva da ispriča sa elegancijom. Krajnji rezultat je zadivljujući, moderan i samouveren filmski prvenac u kojem su svi vestern i noar lajtmotivi napravljeni baš kako treba.

Republika

Foto: Pointless Films

Film "Ovuda će proći put"

Kritičar Kris Džouns iz Overly Honest Movie Reviews napisao je o filmu: “Iskustvo koje vam nijedan blokbaster ne može pružiti. Trijumf nezavisnog filmskog stvaralaštva koji pokazuje neverovatan talenat ove mlade rediteljke i dokazuje da filmovi sa malim budžetom mogu biti jednako snažni i uticajni kao i visokobudžetne holivudske produkcije.

Glavne uloge poverene su Jani Bjelici i Zlatanu Vidoviću, a ostale uloge u filmu tumače glumački veterani Svetozar Cvetković i Eva Ras, kao i Brana Stefanović, Igor Filipović, Ninoslav Ćulum, Vladimir Maksimović, Pavle Čemerikić i dečak Demijan Kostić.

Film je nastao u koprodukciji Pointless Films-a sa Fakultetom dramskih umetnosti i Radio-televizijom Srbije. Producirao ga je David Jovanović ispred Pointless Films-a, a ispred RTS-a na projektu su učestovali, kao kreativni supervizor - Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa i supervizor produkcije Marija Bereta.

Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Finansiran je i kroz akciju prodaje čarapa fiktivnog brenda produkcije Pointless Films pod nazivom “Yugodiskać”. Direktor fotografije filma je Vladislav Andrejević, scenografkinja je Neva Joksimović, kostimografkinja Martina Malobović, kompozitorka Ana Krstajić, dizajner zvuka je Stevan Masnec, a montažer Rastko Ubović. Domaća premijera filma Ovuda će proći put biće na ovogodišnjem 51. FEST-u u Beogradu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading