BORA ČORBA PREDOSETIO SMRT, PA OTIŠAO POD OSTROG! Tvrdio da se nikada u životu nije tako osećao: Samo sam tamo našao MIR...

Autor:

Zabava

17.09.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na oba ova sveta mesta, osećaj je uzvišen, otrkio je tada Bora

BORA ČORBA PREDOSETIO SMRT, PA OTIŠAO POD OSTROG! Tvrdio da se nikada u životu nije tako osećao: Samo sam tamo našao MIR...

Foto: ATA Images, Profimedia

Slavni roker Borisav Bora Đorđević, poznat i kao Bora Čorba, preminuo je u 72, godini, 4. septembra u Ljubljani, a sahranjen je tri dana kasnije u rodnom Čačku, kako je on to želeo.

Ostao je upamćen po izuzetnom pesničkom daru, a iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u muzičkom stvaralaštvu, a pored toga što je ceo svoj život posvetio umetnosti, on je podjednako tragao za duhovnošću. 

On je jednom prilikom u emisiji "Dok anđeli spavaju" kod voditeljke Marine Rajević Savić progovorio i na temu najdublje vere koju je negovao u sebi.

Naime, legendarni muzičar tada je govorio o najtananijim osećanjima koja je doživeo na svojim hodočašćima u  Svetu Zemlju, koje predstavlja san svakog verujućeg hrišćanina.

- Bio sam u Jerusalimu na Hristovom grobu i u Palestini, u Vitlejemu, u pećini. Na oba ova sveta mesta, osećaj je uzvišen - otrkio je Bora u pomenutoj emisiji, pa se osvrnuo na doživljaj jedne od najvećih srpskih svetinja: 

- Međutim, najuzvišeniji i najdublji osećaj vere, doživeo sam u manastiru Gornji Ostrog. Tu sam doživeo nešto što bih mogao laički da definišem kao nirvanu. Osećaj potpune smirenosti. Nema dovoljno reči da opišem taj osećaj.

Poput mnogih umetnika i Bora je u svemu tražio dublji smisao, koji je, po svemu sudeći, pronašao u pravoslavnoj veri.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić, ATAImages

Bora Đorđević po svojoj želji počiva u rodnom Čačku

Iako je Đorđević sa lakoćom napisao mnoga velika dela, na pitanje da li je napisao stihove posvećene Ostrogu ili Svetom Vasiliju Ostroškom, odgovorio je da ipak nije dorastao tome.

- Ne, to je nešto suviše veliko da bih mogao da napišem - zaključio je veliki umetnik.

Podsetimo, upravo tokom jednog boravka pod Ostrogom, jedan od monaha počeo je pred Borom da recituje stihove njegove pesme "Pogledaj dom svoj anđele", a zatim mu se i obratio sledećim rečima:

- Ti si poseban, tebe je Bog poslao ovom narodu!

Ianče, Bora Đorđević je i neposredno pred svoju smrt posetio ovu veliku svetinju, 15. juna ove godine, kada ga je primio sam iguman manastira Ostrog Sergije (Rekić). 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading