EVO ZAŠTO JE BORA ČORBA NAPUSTIO ČAČAK! Sud doneo hitnu ODLUKU, roditelji morali da REAGUJU!

Autor:

Zabava

06.09.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roker je svojevremeno zbog krađe uhapšen, a zatim i izbačen iz gimnazije!

EVO ZAŠTO JE BORA ČORBA NAPUSTIO ČAČAK! Sud doneo hitnu ODLUKU, roditelji morali da REAGUJU!

Foto: ST/Nemanja Pančić, ATA images

Borisav Bora Đorđević, legenda jugoslovenske rok scene, preminuo je u 72. godini u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani, a vest o njegovoj smrti potresla je mnoge širom regiona. Bora Čorba, kako su ga svi znali, je rođen u Čačku 1. novembra 1952. Međutim, njegov životni put bio je ispunjen ne samo muzikom, već i nekim neobičnim događajima.

Naime, Đorđević je svoju muzičku karijeru započeo 1965. godine u Čačku, osnivajući bend "Hermelini" sa gitaristima Borkom Ilićem i Prvoslavom Savićem, te bubnjarem Acom Dimitrijevićem. U bendu je svirao bas i pevao, a najčešće su nastupali u Čačku i okolnim mestima, svirajući popularne rok pesme tog vremena. Njegov muzički put se nastavio kroz brojne bendove kao što su "Dečaci sa Morave", "Vesnici ljubavi", "Safiri" i "Čačanski plemići".

Republika

Foto: ATA Images

Bora Đorđević zbog krađe uhapšen i izbačen iz gimnazije

Čorba je kasnije bio deo benda "Poslednji ostatak romantičnog sveta" (PORS) sa Radomirom Mihajlovićem Točkom, koji će kasnije postati frontmen benda "Smak". Tokom tri godine, svoju muzičku opremu su finansirali pljačkajući bogate kuće. Kada su uhvaćeni, Bora je proveo sedam dana u istražnom zatvoru, a zatim je izbačen iz čačanske gimnazije. Sud ga je oslobodio pod određenim uslovima, a ubrzo je svojom porodicom napustio rodni grad.

- Bora je s roditeljima otišao iz Čačka kada je imao 17 godina, morao je jer smo obojica bili isterani iz gimnazije. Naime, da bi tada kupili savremene instrumente, nas dvojica smo ukrali novac u jednoj čačanskoj kući u Obilićevoj ulici. Kada smo nabavili gitare i čuveno pojačalo Maršal koje Bora često pominje, brzo su nas otkrili. Novac smo morali da vratimo, a sa školovanjem u Čačku smo se obojica pozdravili. Ja sam nastavio u Gornjem Milanovcu, a Bora se posle tog neviđenog skandala sa roditeljima Nerandžom i Đokom I sestrom Jelenom preselio u Beograd. Roditelji su nam bili ugledni ljudi, Borina majka je bila profesor književnosti, a otac stručnjak u vojnoj fabrici. I ako Bora danas u Čačku nema bližih rođaka, on zna da u rodnom gradu ima brojne prijatelje koji ga čekaju - ispričao je jednom prilikom dr Savić, inače njegov dobar prijatelj iz benda "Hermelini".

Kako bi ga "sklonili" iz lošeg društva, roditelji su 1970. godine odlučili da se presele u Beograd. Bora je tu upisao V beogradsku gimnaziju, a potom i Pravni fakultet. Nakon nekoliko godina shvatio je da ta profesija nije za njega, te se upisao na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Bend "Riblja čorba" osnovan je 1978. godine i smatra se jednim od najznačajnijih rok bendova s ovih prostora. Bora je zbog provokativnih i društveno-orijentisanih tekstova postao jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji. Pored toga, Bora je pisao tekstove i muziku za druge izvođače poput Zdravka Čolića, Nede Ukraden, Maje Odžaklijevske, Viktorije, bendova "Generacija 5", "Poslednja igra leptira" i druge.

Republika

Foto: ATA Images

Bora Đorđević se 1970. godine iz Čačka preselio u Beograd

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading