BORA ČORBA ZBOG BAJAGE PROMENIO IME BENDA! Jedan događaj je bio presudan, evo šta se desilo!

Autor:

Zabava

05.09.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni roker preminuo je juče, 4. septembra, u 72. godini u bolnici u Ljubljani nakon teške borbe i dana provedenih na respiratoru.

BORA ČORBA ZBOG BAJAGE PROMENIO IME BENDA! Jedan događaj je bio presudan, evo šta se desilo!

Foto: printscreen/RTS

Bora Čorba

Slavni rok muzičar i pesnik Bora Đorđević (1952-2024) preminuo je juče, 4. septembra, u 72. godini u bolnici u Ljubljani. Bend Riblja čorba osnovao je 1978. godine u jednoj beogradskoj kafani nedaleko od zgrade Politike, a onda je 1984. Bora promenio ime benda, a razlog je - Momčilo Bajagić Bajaga.

"Pogledaj dom svoj, anđele", "Lutka sa naslovne strane", "Dva dinara, druže", "Kad sam bio mlad" samo su neke od antologijskih pesama koje će zauvek ostati upisane u istoriju rok muzike. Uz njih su generacije stasavale, a malo ko zna da je Bora neke od svojijh najvećih hitova Riblje čorbe napisao u nekadašnjoj kafani "Kod Toze Grka", koja se nalazila preko puta Pete beogradske gimnazije. 

Gimnazija i kafana bile su ključne za Borin život. Upravo u jednoj beogradskoj kafani nedaleko od zgrade Politike osnovan je bend Riblja čorba 1978. godine. S druge strane. Bora je bio đak Pete beogradske gimnazije i upravo na tom mestu upoznao je svoju prvu suprugu Gagu.

Republika

Foto: Tanjug

 

Prvi koncert Riblje čorbe održan je 6. maja 1979. godine na Tašu, a prvi nastup Riblja čorba imala je u nekadašnjem Domu omladine. Na tom koncertu Beograd je prvi put čuo "Lutku sa naslovne strane".

U čuvenom studiju "Petica", koji se nekada nalazio u Domu inženjera i tehnike u Kneza Miloša, snimljena je pesma "Amsterdam".

I ponovo u kafani Bora je napravio važnu promenu i ime benda promenio u Debeli Bogoljub i ljuti tezgaroši. Sve se dogodilo 20. septembra 1984. godine i tada je Riblja čorba nastupala u Domu omladine prvi put pod novim imenom. Samo nekoliko meseci ranije Bora je objavio da Rajko Kojić i Momčilo Bajagić Bajaga više nisu članovi Riblje čorbe. Razlog je bio to što su odbili da putuju u Grčku na zakazanu svirku u jednoj diskoteci. Trebalo je da zamene budu Vidoja Božinović - Džindžer i Zoran Dašić - Daša. Posle nekoliko proba, Daša se predomislio i odustao. Na njegovo mesto došao je Nikola Čuturilo - Čutura.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading