NIKO nije znao za TAJNU VEZU IZMEĐU BORE ĐORĐEVIĆA I DESINGERICE! Evo odakle je sve počelo, Senida zapržila čorbu!

Autor:

Zabava

29.08.2024

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo zato što ne znamo neke stvari iz prošlosti, ne znači da se nisu desile! Ovaj tekst je tu da sačuva jedan važan deo muzičke istorije od zaborava, uživajte u čitanju!

NIKO nije znao za TAJNU VEZU IZMEĐU BORE ĐORĐEVIĆA I DESINGERICE! Evo odakle je sve počelo, Senida zapržila čorbu!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Republika TV, ATAImages

Senidah, čije je pravo ime Senida Hajdarpašić, uskoro će ostvariti veliki san - njen prvi solistički koncert zakazan je za 30. avgust, u organizaciji Skymusica. Ova talentovana umetnica, poznata po svojoj upečatljivoj scenskoj pojavi, emotivnom glasu i specifičnom stilu, lansirala se u sam vrh domaćih plejlista 2019. godine hitom "Slađana". Njena jedinstvena kombinacija R&B-a, trepa i savremenog zvuka brzo je Senuidu progurala među najveća imena čitavog čitavog regiona.

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Senidah je poznata po inovativnom pristupu muzici i energičnim nastupima, što je čini pravom senzacijom. Od izlaska njenog prvog singla, koji je postao popularan u 72 zemlje preko Spotify-a, Senidah je izgradila impresivnu karijeru sa dva albuma i više od 20 singlova. Pesme, kao što su "Mišići", "Replay" i "Behute", postale su hitovi među mlađim generacijama, dok je sarađivala s brojnim poznatim izvođačima iz zemlje, ali i sa prostora čitave bivše Juge.

Fanovi sa velikim nestpljenjem očekuju petak, a mi smo iskoristili malo pevačicinog vremena da porazgovaramo o predstojećem koncertu i svim aktuelnostima na estradi.

Međutim, zašto smo je pred njen prvi veliki koncert pitali baš za Desingericu?! 

Da ne zaboravimo odakle je (u novijoj istoriji) sve počelo: 

Krajem 1981. godine Riblja čorba izdaje treći album "Mrtva priroda", koji je malo koga u tadašnjoj Jugoslaviji ostavio ravnodušnim. Mladi su to oberučke prihvatili, ukupan tiraž je bio oko 450.000 albuma, a Savez skopskih boraca zatražio je od njih da objasne značenje stihova "budale ginu za ideale" i "puzavci dižu nerede i ginu", koji se nalaze u pesmi "Na zapadu ništa novo". 

Foto: ATAImages

Bora Čorba

Na kraju se sve smirilo i Riblja čorba je postala jedna od najpopularnijih rok grupa u Jugoslaviji, a danas se čitava Srbija moli za zdravlje Bore Đorđevića, koji je u bolnici u Ljubljani. Kako je i Senida iz Ljubljane, imala je prilike da sretne Boru u avionu, a za domaće medije je pred pomenuti koncert priznala i da je želela da ga kontaktira za tekst, jer je čula da je dobar tekstopisac.

Pored Borine priče, karakteristična je i ona vezana za bend Lajbah (Laibach) koji je napravio pravu revoluciju na muzičkoj sceni. Naime, kada je došao april 1983. Posle višesatnog nastupa u Zagrebu, u okviru manifestacije Muzički bijenale, gde je Laibach spojio propagandne filmove o uspesima Jugoslavije i vladavine Josipa Broza Tita sa insertima iz filmova za odrasle. Grupi je zabranjen nastup u SFR Jugoslaviji, a zabrana je trajala do 1987. godine. 

Tako je bilo u bivšoj Jugoslaviji, zatvor za sve narode i narodnosti, a kako je danas?

Trenutno "najzabranjeniji" izvođač na teritoriji bivše Jugoslavije je Dragomir Despić, poznatiji kao Desingerica, koji zavodi celokupnu javnost i kome je zabranjeno da nastupa u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. 

U Republici Srpskoj protiv njega su u leto 2023. godine "ustala" dva mlada gradonačelnika, Prijedorčanin Slobodan Javor i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Javor je tada u saopštenju napisao: "Nakon saznanja da je za 20. jul najavljen koncert jedne muzičke grupe u Letnjoj bašti, koja, prema dostupnim informacijama, promoviše vrednosti koje ne odgovaraju omladine našeg grada, obavještavamo javnost da je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kontaktirao rukovodstvo nadležno za rad Ljetne bašte i zatražio hitno otkazivanje ovog koncerta".

Gradonačelnik Stanivuković je bio konkretniji o pokojnom tviteru i izdao naredbu, uz zaključak: "Naša je dužnost da pratimo koje vrednosti se postavljaju našoj deci, omladini i sugrađanima". 

Foto: Instagram printscreen

Desingerica na nastupu

Desingerica je ovog leta imalo problema i u Crnoj Gori. Prema nezvaničnim informacijama, Despić nije imao urednu radnu dozvolu, niti je imao prijavljeno prebivalište na Crnogorskom primorju, pa je morao da otkaže neke nastupe. 

Međutim, mnogo konkretnija i iskrenija je izjava potpredsednice Opštine Budva Jasne Dokić koja je tražila da se beogradskom izvođaču zabrani ulazak u Budu: "Moramo da postavimo jasne kriterijume kada su u pitanju događaji koji se dešavaju u našem gradu. Poruke i 'vrednosti' koje propagira pomenuti izvođač smatramo krajnje neprimerenim i neprihvatljivim. Grad Budva je grad koji podržava različitosti, ali nikada neće tolerisati neprimereno ponašanje i neće dozvoliti da se takve poruke plasiraju na naše mlade", zaključila je Dokić. Reklo bi se da je Budva postala manastir, a šta je problem sa Dragomirom Despićem Desingerićem i njegovim vrednostima, pitali smo Senidu.

-  Čula sam za njegove performanse, ali ja ih nikada zaista nisam videla. Znam da se neki bune, ali aj dont ker (nije moja interesna sfera). Ne znam, svako neka radi šta hoće, mene te stvari ne interesuju - rekla nam je Senida.

O čemu smo još razgovarali sa šarmantnom umetnicom pred veliki koncert na Tašmajdanu, kakav je uticaj Slađane Milošević na njen opus i da li strahuje za svoj život nakon navoda da Inasov otac želi da joj naudi, poslušajte u uzbudljivom razgovoru koji se nalazi na početku teksta!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading