Guča još jednom ISPISUJE ISTORIJU: Na prepunom trgu ispred Spomenika trubaču DEJAN PETROVIĆ OTVORIO 63. DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA

Autor:

Zabava

02.08.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz zvuke trube i prangija, podizanjem saborske zastave i intoniranjem saborske himne “Sa Ovčara i Kablara” zvanično je otvoren 63. Dragačevski sabor trubača. Dejan Petrović, domaćin ovogodišnjeg Sabora, poželeo je dobrodošlicu mnogobrojnim gostima iz zemlje iz inostranstva.

Guča još jednom ISPISUJE ISTORIJU: Na prepunom trgu ispred Spomenika trubaču DEJAN PETROVIĆ OTVORIO 63. DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA

Foto: Skymusic

„Želim da odavde pošaljem poruku koja slavi tradiciju, porodicu i pravoslavne vrednosti. Ostanimo slobodni i samo svoji“ – izjavio je Petrović, zahvalivši se organizatorima iz Opštine Lučani, KC Guča, TO Dragačevo i Skymusic-a na ukazanom poverenju.

Ovo je istorijski trenutak za Guču, budući da je po prvi put u  istoriji Sabora trubač proglašen za domaćina.

Guču su u proteklim danima okupirali gosti koji su prostigli sa svih strana sveta, a festivalska euforija polako dostiže svoj vrhunac. Od ranih jutarnjih časova na svakom koraku čuje se truba, ulice su prepune radoznalih turista, a u kafićima i lokalima još od juče teško je pronaći slobodan sto. Iako je varošica krcata posetiocima, ogromne gužve tek se očekuju – automobili u kolonama pristižu u svetsku prestonicu trube, a po prvi put nakon više godina u Guču dolaze i organizovane grupe iz svih evropskih zemalja.

Republika

Foto: Skymusic

Guča 2024

Privatni smeštaj u Guči i okolnim mestima odavno se ne može naći, a mnogobrojnim gostima ljubazni meštani ustupili su svoja dvorišta i imanja za postavljanje šatora. Najviše turista došlo je iz Grčke, Nemačke, Austrije, Francuske i Velike Britanije, kao i susednih zemalja, a najluđa višednevna žurka uveliko je u toku – na svakom koraku se igra i peva, pa je već izvesno da će ovogodišnja Guča prevazići sva očekivanja i postaviti nove rekorde.

U naredna tri dana više od 350 trubača prodefilovaće pozornicima na glavnoj bini na Stadionu i ispred Kulturnog centra Guča, a po prvi put u istoriji Sabora nastupiće čak osam majstora trube sa svojim orkestrima – ovogodišnji domaćin, Dejan Petrović i njegov Big bend, Boban i Marko Marković, Dejan Lazarević, Ekrem Mamutović, Dejan Jevđić, Stefan Mladenović i orkestar Timočki veseljaci.

Večeras na glavnoj pozornici nastupaju Dejan Lazarević, ambasadori Guče Boban i Marko Marković, a pola sata pre ponoći očekuje nas koncert trubačkih orkestara finalista 63. Dragačevskog sabora trubača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading