SPREMA NAM SE JABLANIČKI SCENARIO?! Ne dajte da vas lepo vreme zavara, nevreme SVAKOG ČASA MOŽE DA UDARI

Autor:

Vesti

08.10.2024

05:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prognoze za blisku budućnost nitu tako svetle

SPREMA NAM SE JABLANIČKI SCENARIO?! Ne dajte da vas lepo vreme zavara, nevreme SVAKOG ČASA MOŽE DA UDARI

Foto: Credit: Elman Omic / AFP / Profimedia

U Srbiji ćedanas biti ujutro hladno, po kotlinama i dolinama reka, uglavnom na zapadu i jugu Srbije, mestimično magla, a u toku dana malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima i osetno toplije, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren južni vetar, koji će se do večeri pojačati prvo na jugu Banata i u donjem Podunavlju, a potom i u planinskim predelima jugozapadne Srbije, a temperature će se kretati od 3 do 27 sterpeni.

U Beogradu će u toku dana biti malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima i osetno toplije i najvišom dnevnom temperaturom oko 26 stepeni.

Moguća katastrofa kao u BiH

Stručnjaci za upravljanje katastrofama upozoravaju na hitnu potrebu za infrastrukturom otpornom na poplave kako bi se smanjili rizici od prirodnih nepogoda. Klimatolog Vladimir Đurđević istakao je da bi nepogode koje su zadesile region trebalo da budu upozorenje i lekcija za Srbiju, naglašavajući da se samo "igrom slučaja" nisu dogodile kod nas, ali da ih je važno očekivati u budućnosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Robert Oroz

Užas u Jablanici

On dodaje da se prema temperaturama krećemo ka toplijem režimu i da će budući rekordi biti oboreni. U poslednje dve sedmice, region je pogođen sa dve snažne prirodne katastrofe — prva u Bosni i Hercegovini, a prethodna u srednjoj i istočnoj Evropi. Promene u obrascima padavina su izražene, a kiše postaju sve intenzivnije, što dovodi do pitanja da li je to nova klimatska normalnost.

- Apsolutno, klima je promenjena na celom svetu, tako da je promenjena i u našem regionu. Najčešće kada pričamo o klimatskim promenama, pričamo o porastu temperature, kako je planeta sve toplija i toplija. Ali promene se ogledaju u tome da je taj način kako dobijamo mi u stvari padavine, kako se padavine formiraju, isto promenjen. I na prvom mestu u našem regionu slika tih promena se ogleda u tome što imamo duže periode bez padavina, znači jako sušne periode kada imamo i sušu na sceni u našoj zemlji. A onda posle toga to bude prekinuto intenzivnim kratkotrenim padavinama gde za kraće vreme dobijamo mnogo veće količine nego pre. - kaže klimatolog.

Do petka umereno do potpuno oblačno, u sredu i petak sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Od subote će biti pretežno sunčano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading