OVI DELOVI SRBIJE VEČERAS NA UDARU NEPOGODA! Hitno se oglasio RHMZ!

Autor:

Vesti

05.10.2024

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom vikenda, kako su naglasili u RHMZ, padavine će biti češće u centralnim i južnim krajevima Srbije.

OVI DELOVI SRBIJE VEČERAS NA UDARU NEPOGODA! Hitno se oglasio RHMZ!

Foto: Shutterstock, freesvg.org

Republički hidrometeorološki zavod oglasio se novom najavom i upozorila na padavine i lokalne pljuskove sa grmljavinom o pojedinim delovima Srbije

- Tokom poslepodneva na zapadu i jugu Srbije, kao i u Šumadiji mestimično kiša ili lokalni pljuskovi sa grmljavinom - navodi se u objavi RHMZ-a.

Tokom vikenda, kako su naglasili, padavine će biti češće u centralnim i južnim krajevima Srbije.

- Danas i sutra umereno do potpuno oblačno i sveže, povremeno s kišom i lokalnim plјuskovima, koji će na jugozapadu, jugu i istoku Srbije ponegde biti praćeni i grmlјavinom. Dnevna temperatura u većini mesta od 15 do 19 °C.

Evo kako nas vreme čeka, prema prognozi RHMZ, naredne sedmice.

- Početkom naredne sedmice, u ponedelјak i utorak (07 - 08.10.) nakon svežeg jutra mestimično uz maglu i niske oblake, tokom dana ponovo toplije. U ponedelјak pretežno sunčano, a u utorak uz slabu do umerenu oblačnost - navode u RHMZ.

Podsećamo, meteorolog Ivan Ristić danas je najavio hladnu zimu 2024/25.

On , u saradnji sa prof. dr Aleksandrom Valjerevićem, predviđa "hladne, mrazne dane i višednevni snežni pokrivač za zimu pred nama.

Ristić ističe da je došlo do promene atmosferske cirkulacije, naglašavajući da "može da se osmotri neobično slab polarni vrtlog u stratosferi iznad Severnog pola." On dodaje da "ovaj fenomen ima važne implikacije na predstojeću zimsku sezonu," podsećajući na slične uslove iz zimske sezone 1981/1982.

- Ovo ima implikacije na budući razvoj vremena i takođe je povezano sa načinom na koji će se vremenski obrasci razviti u Sjedinjenim Državama i Kanadi ovog meseca, a potencijalno čak i u zimu 2024/2025. Već smo razgovarali o slabijem polarnom vrtlogu za septembar. Ali, od tada, polarni vrtlog nije mnogo ojačao i trenutno je označen kao najslabiji početkom oktobra u poslednjih 40 godina - navodi se na sajtu "Severe Weather".

Više o tome šta je Ristić rekao pročitajte na linku.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading