CIKLON BORIS POTOPIO EVROPU - DA LI POPLAVE PRETE I SRBIJI? Meteorolog za Republiku: Reke rastu, ali... (FOTO)

Autor:

Vesti

16.09.2024

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I vreme u narednom periodu nam ide na ruku!

CIKLON BORIS POTOPIO EVROPU - DA LI POPLAVE PRETE I SRBIJI? Meteorolog za Republiku: Reke rastu, ali... (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Ciklon Boris doneo je obilne kiše centralnoj i istočnoj Evropi, a u poplavama je, prema najnovijim podacima, poginulo najmanje 15 ljudi. Reč je o najgorim poplavama u poslednje dve decenije na području od Austrije do Rumunije.

Najteže je pogođena upravo Austrija, ali i Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da će na Dunavu vodostaji narednih dana biti u većem porastu.

Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se kod Bezdana 19. na 20. septembar, kod Apatina 20. na 21. septembar, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21. na 22. septembar, sa tendencijom daljeg porasta.

Stižu li poplave u Srbiju?

Meteorolog Ivan Ristić, ipak, smatra da Srbija ne treba da očekuje scenario kakov je viđen ovih dana u nekim evropskim zemljama.

- Od danas će prestati kiše u Evropi i severnom delu Balkana. Ciklon se seli na Apeninsko poluostrvo, ali još će uticati na nas, budući da će kiša padati u južnijim krajevima naše zemlje. Kiša je opet moguća u sredu popodne i četvrtak u Beogradu - rekao je Ristić za Republiku.

Objasnio je i da sušni period koji je za nama izazvao velike deficite u rečnim koritima, što ove kiše nadoknađuju.

- Reke rastu, ali smo toliko bili u deficitu sa vodom, da je ovo za nas benefit. Korisne su nam da popunimo taj hidrološki deifcit - kazao je i rekao da nema bojazni od poplava kakve su viđene u Evropi.

Foto: Printscreen/Youtube, Shutterstock

Ivan Ristić o poplavama

Redovne odbrane nisu opasne

Meteorolog je objasnio i šta za nas praktično znači dostizanje redovne odbrane od poplava, koja se očekuje na rekama narednih dana.

- Dunav će kod Bezdana u četvrtak dostići redovnu odbranu od poplava i to nije opasno za nas, normalno je. Nešto opasnija je vanredna odbrana, ali do nje, od redovne, voda mora da nasraste još čak dva metra - kazao je.

Temperature rastu

Od sutra znatno toplije u našoj zemlji, prognozira meteorolog Ivan Ristić i dodaje da nas čekaju prolećnih 20°C do 25°C.

- Za vikend kratka stabilizacija vremena. U nedelju i ponedeljak, 25 stepeni i više, ali od utorka pada kiša i čeka nas manji pad temperatura - kazao je Ristić i dodao:

- Ipak, neće biti ponovo ovako hladno u narednom periodu.-

Polarni vrtlog se vraća u oktobru?

 

Prema dosadašnjim prognozama, novi nalet hladnog vremena koji će ozbiljnije spustiti temperature čeka nas krajem oktobra.

- Druga dekada oktobra donosi jače zahlađenje. Kao da će se ponoviti scenario koji smo imali ovih dana. Opet stiže polarni vrtlog - naveo je Ristić.

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading