KRAJ LETA? STIŽE HLADNI FRONT I CIKLON! 20 stepeni niže! U Evropi se već zabelelo! (FOTO)

Autor:

Vesti

12.09.2024

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je i danas bio jedan od najtoplijih gradova u Evropi, a već od sutra kreće zahlađenje!

KRAJ LETA? STIŽE HLADNI FRONT I CIKLON! 20 stepeni niže! U Evropi se već zabelelo! (FOTO)

Foto: ST/Tamara Pavišić, Tanjug/Vladimir Šporčić, shutterstock

Današnji dan je doneo pravo letnje vreme Srbiji, sa temperaturom koja je dostigla čak 30 stepeni. Međutim, istovremeno, oblast Alpa, centralnu Evropu i severozapad Balkana zahvatio je prodor polarnog vazduha sa severozapada, uz veoma obilne padavine i oluje sa grmljavinom, a u Alpima veje sneg. Sneg je zavejao zapad i jug Austrije i pada i na planinama Slovenije. U Beču i Zagrebu je samo 10 stepeni, dok je Beograd danas merio skoro 30.

Promenljivo vreme u Srbiji - hladni front na putu


Sve više nam se bliži hladni front sa severozapada, koji je večeras stigao do Hrvatske. Naše područje i dalje se nalazi u prednjem delu ciklona, uz južna strujanja, pa je ove večeri vrlo toplo, uz temperature i iznad 25 stepeni. Hladni front već u petak ujutro doneće drastičan pad tempetature vazduha severozapadu i zapadu Srbije, pa će tako maksimalna temperatura na severozapadu i zapadu Bačke biti do 14°C. Istovremeno, ispred hladnog fronta biće i dalje toplo, uz južna strujanja, a temperatura će biti na jugoistoku Srbije do 28 stepeni.

Podeljena Srbija - prava jesen na severozapadu, leto na jugoistoku

Hladni front podeliće sutra Srbiju, pa će prava jesen preovladavati na severozapadu, a leto na jugoistoku zemlje. Na svom putu od severozapada ka jugoistoku hladni front doneće Srbiju kišu i vrlo obilne pljuskove sa grmljavinom. Očekuje se i velika opasnost od oluja sa grmljavinom, ponedge sa gradom i olujnim vetrom. Beograd će jako pogoršanje vremena zahvatiti oko podneva, uz oluju sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće do 21, popodne u osetnijem padu. Na svom putu ka jugoistoku hladni front doneće drastičan pad temperature vazduha i jak severozapadni vetar.

Snažan visiinski ciklon donosi obilne padavine

Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem snažnog visiinskog ciklona, koji će se svojim centrom premeštati preko Panonske nizije. On će doneti vrlo obilne padavine. Od petka do utorka Srbiju očekuje od 50 do 100 litara kiše, lokalno i više. Očekuje se nagli rast vodostaja, tako da će se značajno poboljšati situacija na rekama i jezerima. U mnogim predelima Srbije narednih dana očekuje se više padavina nego što u proseku padne za mesec dana.

Hladni front i ciklon "oduvaće" leto iz Srbije

Hladni front sa sobom će povući vrlo hladnu vazdušnu masu. Maksimalna temperatura biće od 11 do 19°C. Na najvišim planinama očekuje se i sneg. Dakle, hladni front i ciklon "oduvaće" leto iz Srbije, a za vikend se očekuje prava pozna jesen. Srbija se priprema za nagli preokret vremena, sa promenljivim temperaturama i obilnim padavinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading