U BEOGRADU ĆE KIŠA DA LIJE TRI DANA BEZ PRESTANKA! Meteorolog otkriva DA LI SRBIJA TREBA DA SE SPREMI ZA POPLAVE, jedan deo zemlje na posebnom UDARU!

Autor:

Vesti

13.09.2024

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolog Ivan RIstić za Republiku otkrio kakvo nas vreme čeka u narednom periodu.

U BEOGRADU ĆE KIŠA DA LIJE TRI DANA BEZ PRESTANKA! Meteorolog otkriva DA LI SRBIJA TREBA DA SE SPREMI ZA POPLAVE, jedan deo zemlje na posebnom UDARU!

Foto: Printscreen/Youtube, Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas na obilne padavine sutra i u nedelju na širem području Srbije, kao i na jak i olujni vetar na području Vojvodine i Zapadne Srbije.

Podsećanja radi, susednu Hrvatsku je prethodnih dana zahvatilo jako nevreme praćeno burom na moru u Dalmaciji, poplavama u dalmatinskim primorskim gradovima, ali i poplavama u Zagrebu i slavonsklim mestima. Cela zemlja je pod vodom i udarima snažnog nevremena, koje je prekinulo turističku sezonu.

Hoće li Srbija biti poplavljena?

Kako je za Republiku rekao meteorolog Iva Ristić, hladan polarni front zahvatio je našu zemlju i doneo značajan pad temperature. Očekuje se da temperature budu u rasponu od 10 do 15 stepeni Celzijusovih, što je ispod proseka za septembar.

Foto: Tanjug-s acimovic, K1

Meteorolog Ivan Ristić otkrio kakvo nas vreme čeka

Sutra popodne i u nedelju prepodne, ciklon iznad nas će dodatno ojačati, što će povećati intenzitet vetra i kiše, naročito u severnoj polovini zemlje.

- Očekuje se od 30 mm padavina do 50 mm u Vojvodini, najviše na potezu između Novog Sada i Beograda. Na udaru će najviše biti potez od Sremske Mitrovice do Vršca. Oko Beograda ima šanse da kiša pada 3 dana bez prestanka, ali to nije preterana količina kiše. Za poplave je potrebno da ta količina padne za jedan dan - istakao je Ristić i dodao da ako ćemo, ipak, izbeći, hrvatski scenario.

Upozorenje RHMZ

- Sutra uveče i u toku noći ka nedelji, kao i u nedelju,15. septembra, na području Vojvodine, Mačve, Šumadije, kao i na teritoriji Beograda očekuje se veća količina padavina, od 20 do 40 mm za period od 24 -36 sati, a na području Braničevskog okruga, lokalno i preko 40 mm - navodi RHMZ.

- Tip kiše je jesenja kiša. U Austriji, Češkoj i Hrvatskoj se očekuje 250 mm kiše i preko, a čim to pređe, reke se izlivaju. T se desilo u Obrenovcu 2014. godine - kazao je naš meteorolog za Republiku.

Foto: shutterstock

Vremenska prognoza

Vraća nam se leto?

Ne odlažite kratke rukave, savetuje Ristić, jer će temperature ići na gore. Ipak, sa letom se najverovatnije opraštamo.

- Idu jesenje temperature. Ova tri dana će baš biti hladno. Temperature liče na novembarske, a od utorka nam sledi porast temperatura. Biće oblačno i biće uslova za kišu, a počinej da duva i košava - kazao je on.

- U trećoj dekadi septembra temperature rastu, biće 22° do 25°C, što su normalne temperature za kraj septembra. -

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading