RASTE VODOSTAJ DUNAVA! EVROPA I BALKAN STRAHUJU OD POPLAVA! Masovno se otkazuju maifestacije i događaji - stanovništvo u pripravnosti!

Autor:

Vesti

12.09.2024

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuju se najgore poplave u prethodnih nekoliko decenija

RASTE VODOSTAJ DUNAVA! EVROPA I BALKAN STRAHUJU OD POPLAVA! Masovno se otkazuju maifestacije i događaji - stanovništvo u pripravnosti!

Foto: Tanjug/AP

Srednja Evropa se suočava sa potencijalno najgorim poplavama u poslednjih nekoliko decenija, zbog najavljenog prolaska ciklona "Borisa" ovog vikenda. Češka, Poljska, Austrija i Slovačka spremaju se za ekstremne padavine, sa prognozom i do 400 litara kiše po kvadratnom metru u određenim delovima Češke i Poljske, dok se u Austriji i Slovačkoj očekuje oko 200 litara kiše. Otkazane su kulturne manifestacije, a stanovništvo je u pripravnosti za potencijalne poplave.

ISTORIJSKI POGLED NA POPLAVE U SREDNJOJ EVROPI


Podsećajući na istorijske poplave iz 1997. i 2002. godine, češki ministar za životnu sredinu, Petr Hladik, upozorava da bi situacija u zemlji mogla biti slična. Posebno su pogođene Moravska 1997. i zapadna Češka 2002. godine, sa velikim ljudskim gubicima i ogromnom materijalnom štetom.
PORAST VODOSTAJA DUNAVA!

Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili džakove sa peskom u očekivanju oluje koje će pratiti vetrovi i do 100 kilometara na sat. Desetine kulturnih događaja u regionu su otkazane, uključujući i godišnji festival vina u Znojmu, koji privlači desetine hiljada posetilaca.

Foto: pixabay.com

Dunav

PRIPREME I REAKCIJE NA NAJAVLJENE POPLAVE

Uoči ciklona Borisa, lokalne vlasti su preduzele određene mere zaštite, poput podizanja barijera protiv poplava i pripreme džakova sa peskom. Vojska je takođe spremna da reaguje ako bude potrebno, sa Austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom koji ističe spremnost vojske da rasporedi i do hiljadu vojnika.

Foto: Tanjug/J. PAP

Poplava

UTICAJ NA KULTURNE DOGAĐAJE

Najavljene poplave dovele su do otkazivanja desetina kulturnih događaja, uključujući godišnji festival vina u Znojmu i rimski festival u Karnuntumu u Austriji. Ovo predstavlja značajan udarac za turističku industriju i lokalnu ekonomiju, s obzirom na očekivani dolazak desetina hiljada posetilaca na ove manifestacije.

UPUTSTVA I REAKCIJE ZA BUDUĆNOST

Slovačka meteorološka služba, imeteo.sk, upozorava da se očekuju padavine veće od onih koje su pogodile Srednju Evropu 2013. godine, smatrajući ih najgorim u hiljadu godina. Ove projekcije ukazuju na potrebu za unapređenjem sistema zaštite od poplava i pripremnih mera za buduće ekstremne vremenske uslove.

PRVI SNEG NA SLOVENAČKOM KREDARICI

Pomeranjem hladnog talasa ka istoku, prvi sneg pao je na slovenačkom Kredarici, čime je dodatno naglašena promena vremenskih prilika koje mogu imati uticaj na predstojeće poplave u Srednjoj Evropi.

 

 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading