SRBIJA OD VEČERAS NA UDARU JAKOG NEVREMENA! Očekuju se grmljavinske oluje i ogromna količina kiše! U OVOM DELU ZEMLJE LIĆE KAO IZ KABLA!

Autor:

Vesti

09.09.2024

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najobilnije padavine očekuju se tokom večeri i noći, ali i u utorak ujutro, dok se na jugu, jugoistoku i istoku obilne padavine očekuju u utorak tokom celog dana.

SRBIJA  OD VEČERAS NA UDARU JAKOG NEVREMENA! Očekuju se grmljavinske oluje i ogromna količina kiše! U OVOM DELU ZEMLJE  LIĆE KAO IZ KABLA!

Foto: Printscreen/SEVERE-WEATHER.EU,Shutterstock, freesvg.org

Hronika

Vikend iza nas doneo je Srbiji pravo letnje vreme i temperature i do 34 stepena. Početak ove sedmice doneće Srbiji uticaj snažnog ciklona sa centralnog Mediterana i Jadrana. Sredinom dana zapadne, a posle podne i ostale predele Srbije zahvatiće kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje, kaže meteorolog Đorđe Đurić..

- Najobilnije padavine očekuju se tokom večeri i noći, ali i u utorak ujutro, dok se na jugu, jugoistoku i istoku obilne padavine očekuju u utorak tokom celog dana. Očekuje se da u većini predela padne od 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 100 litara. Na mnogim lokacijama za manje od dva dana, a ponegde i za 24 sata pašće više kiše nego što u proseku padne tokom celog septembra. I danas će preovladavati veoma izražena južna struajnja, s obzirom na to da ćemo biti u prednjem delu ciklona - kaže on..

Duvaće i pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata i u Podunavlju i sa olujnim udarima. U Srbiji u utorak oblačno i osetno svežije, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Više padavina očekuje se ujutro. Obilnije padavine očekuju se na jugu i na istoku Srbije.

Pre podne u severozapadnim, posle podne i uveče i u ostalim predelima prestanak padavina i delimično razvedravanje. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju. Jutarnja temperatura od 17 do 19 stepeni, maksimalna dnevna od 19°C u centralnim, istočnim i jugoistočnim predelima Srbije do 26°C na severu Vojvodine. Dakle, prodor hladnog fronta, osim prodorom svežije vazdušne mase, biće praćen i skretanjem vetra na severozapadni.

Sreda će doneti stabilizaciju vremena i otopljenje, temperature će biti iznad 25 stepeni. U četvrtak kratkotrajno jače otpopljenje, a uz sunčano vreme, maksimalne temperature biće i iznad 30 stepeni. U petak sledi novo jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Ovo pogoršanje vremena biće propraćeno premeštanjem veoma snažnog ciklona sa severnog Jadrana, ali i prodorom hladnog fronta sa severozapada, pa će za sledeći vikend do Srbije sa područja Alpa doći do prodora i osetno hladnije vazdušne mase.

Ako se trenutne prognoze ostvare, narednog vikenda vreme će biti kišovito i nalik jesenjem, uz maksimalne temperature od 15°C na zapadu do 20°C na istoku Srbije, u Beogradu do 17°C. Nakon 15. septembra uslediće postepena, ali ne i potpuno stabilizacija vremena i otoplenje, a maksimalne temperature vratiće se na prosečne za septembar.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading