VRELO I DANAS, PA TEMEPERATURNI ROLERKOSTER! Do kraja nedelje preko 40 stepeni, za vikend PLJUSKOVI sa GRMLJAVINOM!

Autor:

Vesti

16.08.2024

06:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U većini mesta će biti pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, koji će biti češći drugog dana vikenda.

VRELO I DANAS, PA TEMEPERATURNI ROLERKOSTER! Do kraja nedelje preko 40 stepeni, za vikend PLJUSKOVI sa GRMLJAVINOM!

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, a Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorava da će do kraja sedmice biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 37 do 41 stepena.

Na jugu i istoku Srbije, kao i u planinski predelima se danas poslepodne, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje izolovana pojava kratkotrajne kiše ili pljuskova s grmljavinom. Duvaće slab i umeren zapadni i severozapadni vetar, najniža temperatura će se kretati od 16 do 25 stepeni, a najviša od 37 do 40 stepeni Celzijusa.

Temperature nekada i sada

Meteorolog Ristić objasnio je kako se vreme promenilo, te da je osamdesetih godina već krajem avgusta dolazilo do velikih zahlađenja, a da se zatim zbog klimatskih promena pomerilo sve za prvu polovinu septembra, dok prošle godine nije bilo toga.

- Oko 25. avgusta je dolazilo to neko jako zahlađenje u Jugoslaviju svojevremeno. Osamdesetih godina taj ciklon bi bio iznad skandinavije odakle bi povlačio hladan vazduh sa Grenlanda i spuštao se, prvo u severnu evropu pa posle Balkan. Kasnije, zbog klimatskih promena, taj ciklon koji je nosio kraj leta, se pomerio u prvu polovinu septembra. Interesantno je da prošle godine toga nije bilo. Imali smo spojeno leto i miholjsko leto, tako da su konstantno bile letnje temperature tokom septembra i oktobra. Deluje da će i ova godina biti takva - rekao je Ivan Ristić.

Za vikend se u našoj zemlji očekuje veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom u subotu od 37 do 41 stepena, a u nedelju od 33 do 38 stepeni. U većini mesta će biti pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, koji će biti češći drugog dana vikenda.

Bečka vrata

Što se Srbije tilče, meteorolog Ristić objašnjava kako ovaj ciklon koji se uglavnom kreće ka istoku, na našim prostorima ne igra veliku ulogu i ne donosi velike padavine.

- Kod nas, najveće zahlađenje dolazi kroz Bečka vrata. Oko Beča postoji taj jedan predeo u kom je niža nadmorska visina, izmedju Alpa i Karpata i tuda ulazi taj hladan vazduh. Ako se desi da hladan vazduh ne može da zaobiđe te planinske masive, onda dobijamo te visoke temperature i toplotni talasi mogu dugo da potraju. Ovaj put, ciklon opet neće ići kroj Bečka vrata, nego preko zapadnog sredozemlja, tako da će kod nas biti dosta manje zahlađenja - rekao je on.

Postoji objašnjenje za rekordno visoke temperature na našim prostorima, meteorolog Ristić, kaže kako je u pitanju pojava jakog ciklona koji hladan vazduh zadržava.

- Glavni razlog zašto već godinu i nešto dana beležimo rekorde, pogotovo u našem regionu i Evropi je Islandski ciklon koji je baš jak, dakle od januara još uvek ne pokazuje nikakve znake slabljenja. On usmerava taj topliji vazduh od jugozapada prema nama i onda nude u obliku neke tople zime, nekog proleća vec od februara. Tokom leta nam dolaze ti toplotni talasi i to baš ovde na Balkanu koji ima najveći porast temperature - objašnjava Ristić.

Od početka naredne nedelje vreme će biti promenljivo i još nestabilnije uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz pojavu pljuskova i grmljavina, koji će lokalno biti izraženiji (iznad 20 mm za kratko vreme) uz grad i pojačan vetar. Maksimalna temperatura će biti u manjem padu, ali će biti sparno i dalje toplo, temmperatura će se kretati u intervalu od 29 stepeni u zapadnoj Srbiji do 36 stepeni u Banatu, na istoku i jugoistoku zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading