PIK TOPLOTNOG TALASA, LUCIFER UDARA JOŠ JAČE! Danas temperature ponovo preko 40 stepeni

Autor:

Vesti

14.08.2024

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju je zapljusnuo talas ekstremnih vrućina opasnih po zdravlje

PIK TOPLOTNOG TALASA, LUCIFER UDARA JOŠ JAČE! Danas temperature ponovo preko 40 stepeni

Foto: RHMZ/printscreen, Shutterstock

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, posle podne u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije, kao i ponegde u Vojvodini, moguć je lokalni razvoj oblačnosti i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren vetar, na jugu Banata i u Podunavlju i jak, istočni i jugoistočni, dok će se temperatura kretati od 17 do 41 stepen.  

U Beogradu će danas biti veoma toplo i sunčano vreme, sa slabim i umerenim vetrom i najvišom dnevnom temperaturom oko 39 stepeni.

RHMZ dodaje da se ponegde od sutra uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje retka (izolovana) pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom i temperatura koja će se kretati od 35 do 41 stepen.

Jače naoblačenje očekuje se tek početkom naredne nedelje, kao i osveženje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom u svim krajevima.

Podsetimo da su se juče temperature u Evropi popele do neverovatnih visina, a među najtoplijim mestima se istakla Zenica u Bosni i Hercegovini sa 42,6 stepeni Celzijusovih.

Ovo je svakako iznenađujuća vest, posebno kada se uzme u obzir da se Zenica obično ne pominje u kontekstu ekstremnih vremenskih uslova.

Na drugom mestu po vrelini bio je grad Ajdin u Turskoj sa 43,3 stepena, a treći najtopliji grad u Evropi danas je bila Ćuprija sa 41,6 stepeni.

Ovo je jasna indikacija da se klimatski uslovi širom sveta menjaju i da ekstremne temperature postaju sve učestalije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading